Hírek

2012.12.05. 19:08

Költségvetésről és fejlesztésekről az újvárosi közmeghallgatáson (videóval)

Dunaújváros - A feladatok, az oktatás, szociális ellátás várható változásaival kezdte Cserna Gábor a szerdai közmeghallgatást.

Körmendi Erzsébet

A költségvetési terv és a városfejlesztési elképzelések véleményezése volt a mai közmeghallgatás feladata. Csakhogy amíg az állami költségvetést nem fogadja el jövő hét kedden a parlament, addig a helyi számok sem véglegesek. A tervezett bevételek főösszegét 8,5 milliárd forintban prognosztizálta Cserna Gábor polgármester ma, és hozzátette: a  bevételek szabnak határt a kiadásoknak, a túlköltekezés nem vezet jóra, és nem akarnak újabb hitelfelvételbe sem belemenni. Januártól szűkülnek az önkormányzati feladatok, ez érezhető lesz a gazdálkodásban.

Cserna Gábor polgármester szól (Fotó: Vohlmann György)

Az állam átveszi az önkormányzattól az oktatási, hatósági és gyermekjóléti ügyek jelentős részét. A polgármesteri hivatal teendőit pedig az épület alacsony szárnyában székelő járási hivatal mérsékli majd - valójában csak az igazgatási, üzemeltetési, helyi adózási kérdések maradnak városházi hatáskörök, a többi átkerül a járáshoz.

Az óvodák, kulturális intézmények megmaradnak a városnak, a szociális és gyermekjóléti rendszeren belül viszont számos változás várható az új évben. Oktatási vonalon tizenöt költségvetési szerv lesz állami - a dolgozók az államtól kapják a bérüket. Szakmailag irányítás szempontjából két mezsgye lesz: az általános iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületéhez, a középiskolák  - a Széchenyit kivéve - és a Sándor Frigyes zeneiskola a Megyei Intézményfenntartó Központhoz tartoznak majd.

Majdán Gábor sajnálja, hogy Táborálláson csak most, télen kezdődtek el a munkák (Fotó: Vohlmann György)

Az üzemeltetést vállalta az önkormányzat a Gazdasági Ellátó Szervezeten (GESZ) keresztül. A kiadásoknál az intézmények zavartalan üzemeltetése, a közüzemi díjak fizetése, a szállítói tartozások felszámolása, a szociális és városüzemeltetési ügyek élveznek majd prioritást - természetesen a banki kötelmek teljesítése mellett. A fejlesztések közül a városközpont és a Római városrész fejlesztését emelte ki a polgármester, elismeréssel szólt az intézmények pályázatairól és elmondta, büszke a kórházfejlesztésre.

Hozzászólók fevetették a Korányi utcaiak gondjait, a városi járdák és az Október 23. téri helyiségek állapotát, és felmerült a buszpályaudvar fedetté tételének igénye is. A hozzászólásokra 15 napon belül ígértek írásos választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!