Hírek

2015.03.31. 17:14

Gépfegyveres, golyóálló mellényes kommandósok a piacon

Dunaújváros - Gépfegyveres, golyóálló mellényes kommandósok és rendőrök zárták le kedden délelőtt a Piac tér egy részét. Mint kiderült, a 2013-ban itt történt fegyveres rablás újabb helyszíni bizonyítási kísérlete volt.

Gallai Péter

A Fejér Megyei Főügyészség 2014. januárjában emelt vádat a 2013. március 25-én a Piac téri pénzváltó és zálogházban elkövetett fegyveres rablás ügyében. A vádirat szerint a két férfi azzal az elhatározással tért be be az üzletbe, hogy akár erőszak alkalmazásával is ékszereket tulajdonítanak el, az egyikük által erre a célra bérelt és ez alkalommal hamis rendszámmal ellátott személygépkocsival, zárása előtt néhány perccel az épülethez ment. Az elkövetők arcukat maszkkal eltakarva a kezükön kesztyűvel berontva a zálogházba az eladót rablás, feküdj felszólítással megfenyegették. Az egyik vádlottnál egy fegyvernek látszó tárgy, míg a másik kezében egy fémnyelű és fejű szöghúzó kalapács volt. Az egyik férfi a nála lévő kalapáccsal a kiszolgáló pult ékszertárolóinak üvegét betörte, társa az eladót félrelökve a kezében lévő fegyvernek látszó tárggyal a fali ékszertároló üvegét betörte. A pénzváltó részlegben tartózkodó üzletvezető az elválasztó üvegfalon keresztül észlelte a rablást és azonnal megnyomta a pánikjelzőt. A tettesek az ékszereket táskába pakolták és a helyszínről elhajtottak.

Kedden délelőtt komoly rendőri biztosítás mellett tartották meg a helyszíni bizonyítási kísérletet
Fotó: Zsedrovits Enikő

A megyei és a dunaújvárosi nyomozók a TEK műveleti egységeinek segítségével másnap el is fogták P. Jánost, az ügy egyik gyanúsítottját a Barátság városrészben. A március 28-án estére megszervezett akció előtt nem sokkal a másik gyanúsított T. Géza feladta magát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon.

A Székesfehérvári Törvényszék részéről dr. Szurok Szabina sajtószóvivő arról tájékoztatott, hogy a tárgyalássorozat tavaly márciusban kezdődött el. A bíróság tanúkat hallgatott ki, és szakvéleményeket vizsgált meg.

- A keddi helyszíni bizonyítási kísérletre azért volt szükség, mert a bíróság által kirendelt informatikai szakértőnek véleménye elkészítéséhez szükséges volt a helyszín megtekintése, valamint a történtek rekonstruálása - tette hozzá.

A ügy következő tárgyalási napja május 28-án 9 órakor kezdődik a Székesfehérvári Törvényszéken, a bizonyítási eljárást szakértők meghallgatásával folytatják.

Fegyvereket is találtak a garázsban

A nyomozás során az egyik vádlott a lakásához tartozó pincében, valamint egy használatra kapott dunaújvárosi garázsban engedély nélkül tartott számos lőfegyvert és lőszert találtak, amelyeket lefoglaltak a nyomozás során. A Büntető Törvénykönyv a vádlottak által elkövetett legsúlyosabb bűncselekményt 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Ennek felső határa a halmazati szabályok szerint 22,5 év.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!