Hírek

2016.06.23. 15:00

Ezekkel a tippekkel könnyebben átvészeli a kánikulát

Dunaújváros - Ne vegyük félvállról a hőséget: hosszantartó nagy bajt is okozhat! Igyunk sok vizet, öltözzünk lazán!

Pekarek János

Senkit nem bántok a helyiérdekű kánikula kifejezéssel: nekem is melegem van, én is szenvedek. Azt viszont nem árt észben tartanunk, hogy a viszonylag hűvös, csapadékos hetekre hirtelen bekövetkezett plusz harminckét Celsius fok (csütörtök délután két órai mérés) csak mifelénk számít soknak.

Még itt se mindenkinek: van olyan ismerősöm, aki csak hármassal kezdődő hőmérsékletekkel elégedett a nyáron! Irigylem...

Ami a pontos helyzetet illeti: az országos tiszti főorvos csütörtöktől az ország egész területére másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Ennek értelmében Dunaújváros önkormányzata a polgármesteri hivatal valamennyi mosdóját az ügyfelek rendelkezésére bocsátja, ahol műanyag poharakat helyeznek el, hogy a folyadék-utánpótlás lehetősége biztosítva legyen. A hőségriadó ideje alatt a hivatal B épületében a II. emeleti, 213. számú tárgyalóban folyamatosan működtetik a légkondicionálót, ezt a hűvös tárgyalót valamennyi látogató (akár azok, akik ügyintézés miatt érkeznek a hivatalba, akár a közelben sétálók) rövid felfrissülésre igénybe vehetik.

Hőségriadóban rendszeresen járja a város utcáit a locsolóautó. Mi is segíthetünk neki...

A hőségriasztásra való tekintettel locsolóautó hűsíti a város utcáit, tereit.

A katasztrófavédelem szerint a különösen veszélyeztetett lakossági csoportokba tartoznak a csecsemők, kisgyermekek, fiatalok, a hatvanöt évesnél idősebbek, a szívbetegek, a fogyatékosok, magas vérnyomásban szenvedők.

A magas hőmérséklet okozta betegségek: a bőrkiütés, fáradtság, görcs, hirtelen ájulás, kimerülés, stroke.

Sör- fröccskedvelőknek rossz hír, hogy az alkoholtartalmú italok csak súlyosbítják a helyzetet. A kávé szintén nem ajánlott.

Ezek ugyanis vizet vonnak el a szervezetből. Nem javasolják a cukros, szénsavas üdítőket, valamint a nehéz, zsíros ételeket sem. Különösen ügyelniük a vizelethajtó gyógyszereket szedőknek is.

Általában mindenkinek sokkal több vizet kell fogyasztania! Ajánlott még a tea, a szénsavmentes üdítő, leves, paradicsomlé, kefír, joghurt, aludttej. Jól jön a langyos fürdő is!

Mindemellett lehetőleg keveset menjünk a napra, a forró utcára. A lakást szellőztessük, enyhe fokozatra kapcsoljuk a légkondicionálót, járassuk a ventilátort.

Ha mégis utcára kell mennünk, válasszuk a korai, késői időpontokat, szellős, bő ruhát vegyünk: fejfedővel!

Szerintem

Természetesen kötelességünk kivenni részünket a lakosság tájékoztatásából. Meg is tesszük.

De nem fogadnék arra, hogy idén (végre!) nem lesz olyan könnyelmű honfitársunk, akit hőgutával, napégési sérülésekkel, kiszáradással, infarktussal, stroke-kal kell kórházba szállítaniuk a mentőknek.

Biztosan lesz ilyen - aki ügyet sem vet a figyelmeztetésekre.

Szerencsére egyre több a körültekintő ember, a naphosszat magunkkal hordott vizespalack divatja egyre terjed, s a józan ész is sürgeti a fejfedő, a napszemüveg, kendő használatát.

Könnyelműsködni nem vagányság: felelőtlenség!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!