Hírek

2013.06.25. 20:18

Komoly viharkárok, készülődés az aratásra

Dunaújváros - A mezőgazdászok, kerttulajdonosok nagy ellensége mindig az időjárás. Most alaposan kijutott nekik: szélvihar, jég, eső. Elsősorban a kicsiket érintette rosszul, a nagyobb gazdaságok jobban viselték az időt.

Körmendi Erzsébet

A napokban lezajlott viharok komoly károkat okoztak a környék növénytermesztő kis- és nagygazdaságaiban egyaránt - tudtuk meg gazdálkodó ismerőseinktől.

A vihar, mint beszámoltunk róla, a hétvégén elsősorban a várostól északra lévő földeket érte. Rácalmáson (amellett hogy háztetőket is megrongált) sok kertben, fában kárt tett. A Dunaújváros körüli kiskert-övezetben is érezhető nyomokat hagyott. A nagyüzemi táblákon nem annyira a vihar pusztítását érezték meg, mint inkább az eső hátráltatta a felkészülést a közelgő, jónak ígérkező  aratásra.

Ambach József rácalmási kertjében nagy károkat okozott, komoly fákat tördelt ki a hétvégi szélvihar (Fotó: Körmendi Erzsébet)

A rácalmási Ambach József kertjében évtizedes fenyő- és fűzfákat tördelt ketté a hétvégi vihar, mintha gyufaszálak lettek volna. A család kedves fái bizony hihetetlenül elcsúfultak, tüzelőnek való ág- és gallytömeggé változtak. A családi ház körüli kertet egyszerűen szólva letarolta a vihar, tönkretette sok év munkáját, szeretetteljes gondozását.

A város körüli kiskert-övezetben sem jártak sokkal jobban a gazdák. Martikán Mihálynak a 6-os főút melletti hobbitelkén, a várostól északra itt-ott előrehozta a szüretet a gyümölcsfákon a vihar. A tulajdonos mérlege: a barack, cseresznye, meggy, alma és körtefák felső egyharmadáról  szinte mindent levert a szél.

A városban és környékén, Nagyvenyimen, Kisapostagon  gazdálkodó Pentele Mezőgazdasági Zrt-ben viszont nem annyira a szélvihart, mint a sok esőt érzékelték, mondta a DH-nak Márkli János növénytermesztési ágazatvezető. Jégeső nem volt földjeik felett, és a tíz milliméternyi eső jól jött a kapásnövényeiknek, a kukoricának és napraforgónak. Viszont késleltette az árpa aratását, ami már-már elérte a megfelelő víztartalmat. Most egy-két napig még várni kell a betakarítás megkezdésével.

A Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein nem a szél:  az eső hátráltatja a munkát. De készülnek a betakarításra: a venyimi szárítónál Farkas István, Kovács Pál és Szendrő Károly dolgozik az új tetőzeten (Fotó: Vohlmann György)

A menetrend Márkli szerint a következő lesz: a héten a százkét hektáron elvetett őszi árpával kezdik az aratást, utána az őszi káposztarepce következik, 126 hektáron, majd a 326 hektáron elvetett búza következik, legfeljebb tizenöt nap múlva.  A termésátlagok továbbra is biztatónak mutatkoznak, a csapadék azonban még ronthatja a búza minőségét.

A Pentele Zrt. gépei fölkészültek az aratásra, az időjárás miatt még olyan munkákra is jutott idő, mint hogy a nagyvenyimi szárító üzem garata fölé új tetőt építsenek.

Most már csak a talaj felszáradására várnak az aratáshoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!