Hírek

2014.10.13. 17:40

Kompenzációs lista: leosztás után

Dunaújváros - Három jelölőszervezet négy politikusa került be a helyi közgyűlésbe a kompenzációs listáról.

Szabó Szabolcs

A 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken, így Dunaújvárosban is kompenzációs listát állíthattak azon jelölőszervezetek, amelyek az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet tudtak állítani. Dunaújvárosban kompenzációs listát állított a Fidesz-KDNP (0), az MSZP-DK-Együtt (3885), a Jobbik (2451), a PM (820) és a Szociáldemokraták (132). A városban az egyéni választókerületekben keletkezett érvényes töredékszavazatok száma 7294 volt, a pártok mellett ezek megoszlását olvashatják.

Fontos megemlíteni, hogy a kompenzációs listák a kapott töredékszavazatok (az egyéni választókerületekben meg nem választott jelöltekre adtak) arányában kapnak mandátumot. Kompenzációs mandátumot csak annak a szervezetnek a listája kaphat, melynek jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok legalább 5 százalékát megkapták.

Mi dönt a kompenzációs listák között?

A jogalkotó a kompenzációs listák között a mandátumok elosztásánál a törvény a d Hondt-módszer olyan módosított változatát választotta, amely megkönnyíti a kisebb szervezetek első mandátumának megszerzését.

E szabály nyertese volt a vasárnapi voksoláson Szabó Zsolt a PM listavezetője és polgármesterjelöltje. Szabó 2010-ben még az LMP jelöltjeként szerzett madátumot a dunaújvárosi közgyűlésben ,szintén a kompenzációs listáról. A PM 820 töredékszavazatot szerzett.

Szabó Zsolt 2010-ben az LMP, vasárnap a PM listavezetőjeként jutott be a közgyűlésbe

- E választás is megmutatta, hogy a rossz kompromisszumok helyett, cselekvő ellenzékre van szükség a jövőben. A következő ciklus egyik fontos feladata, hogy megszólítsuk a választásra jogosultak hatvan százalékát, akik most nem mentek el szavazni - fogalmazott lapunknak Szabó Zsolt.

Jobb eredményre számított a vasárnapi voksoláson a Jobbik listavezetője Pintér Tamás (Fotó: A. G., Ó. Z.)

Bár a négy évvel ezelőttinél jóval több szavazatot szereztek a Jobbik jelöltjei, a kompenzációs leosztás szerint Pintér Tamás személyében továbbra is egy képviselőjük ül majd a közgyűlésben.

- Összeségében jobb eredményre számítottunk, ám büszke vagyok a Jobbik csapatára, amely rengeteget dolgozott az utóbbi hónapokba. Ma eljuttatjuk beadványunkat a választási bizottságnak és bízunk benne, hogy sikerül megszereznünk még egy mandátumot - mondta el a DH-nak Pintér Tamás.

Új arc a városi közgyűlésben: Besztercei Zsolt az MSZP-DK-Együtt listáján szerzett mandátumot

Besztercei Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusának személyében új képviselője is lesz az ellenzéki oldalnak a közgyűlésben. Besztercei szerint a dunaújvárosi eredmények lekövették az országos tendenciákat, főként ennek köszönhető a vasárnapi eredmény.

Pintér Attila szerint hiába erősödött az ellenzék a Fidesz mozgósítását nem tudták áttörni

Pintér Attila az MSZP-DK-Együtt listavezetője így értékelt lapunknak:

- A balodal állapota és helyzete rányomta bélyegét a helyi választásokra is. A kampány során hatalmas energiákat mozgósítottunk és sikerült is gyarapítanunk támogatóink számát, ám a Fidesz mozgósítását ezúttal nem sikerült áttörnünk. Az alacsony részvétel jelzés minden politikai párt felé, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a hatályos választási törvény a Fideszt segíti.

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!