Hírek

2013.03.28. 19:04

Mellbevágó számok - Elkábultunk, de nem drogtól

Dunaújváros - Drogkonferencián voltunk: kábító hatással... A magyar Református Egyház Újváros Drogambulanciája egy éves: ebből az alkalomból hívtak össze kiváló szakembereket a főiskolára.

Pekarek János

Elkábultunk, bizony: mégpedig a drogról szóló legújabb hírek miatt.

S akkor még a statisztikák hagyján! Habár... Az egy éve működő Újváros Drogamabulancia, amely törvényszerűen még csak korlátozott adatbázissal rendelkezik, viszont tagja egy uniós adatcsere-rendszernek, vezetője, Czere-Ambrus Mária révén olyan, helyi felméréseken alapuló  adatsorokkal vágta mellbe a közönséget (verbálisan), hogy nem szakember majd leszédült a székről! Így például: a 14-16 éves korosztályok 60 (hatvan!) százaléka próbált már ki drogot. A 2009-es országos adatok szerint ez az arány akkor 30 (harminc) százalékos volt.

Vagy: a későbbi, nagyon komoly szenvedélybetegek mindegyike 12-13 évesen kezdte el drogkarrierjét!

A Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon lakóinak énekszolgálata (Fotó: Vohlmann György)

A konferencián egyébként csak kitűnő előadásokat hallhattunk. Máskor ezekről nagy terjedelemben számolnánk be.

Azonban a konferencia előadói között volt dr. Zacher Gábor, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa is. Aki a fejében lévő rendkívüli mennyiségű és minőségű tudást olyan rendkívüli közvetlenséggel és könnyedséggel, ráadásul  olyan hatékonysággal  képes előadni, hogy akaratlanul is háttérbe szorítja a többieket. E cikkben bizonyosan.

Zacher a dizájner (tervezett, avagy furfangos) drogokról beszélt. A heroint és társait a szerethető kategóriába sorolta a dizájnerekhez képest, korszakukat régi, szép időkként jellemezve.

Zacher Gábor (Fotó: Vohlmann György)

Ez egy bizarr és furcsa világ! - mondta Zacher. - A piac döntő módon átalakult, nagymennyiségű szer árasztotta el, hetente jelennek meg új vegyületek. A törvényi szigor nem befolyásolja érdemben a terjedését. A 2000-es évek közepétől megváltozott a (drog)világ, eltűntek a klasszikus dílerek, már a neten rendelsz, futár hozza az anyagot, akár a pizza mellé - jegyezte meg a toxikológus.

A dizájner drogok olyan, szakértő vegyészek, orvosok, gyógyszerészek által könnyen, olcsón, büntetlenül előállítható vegyületek, amiket többnyire Kínában és Indiában készítenek, illatszerekként, füstölőkként, fürdősóként, növénytápszerként terjesztik az egész világon. Olcsón! Országok szerint, attól függően, hogy hol milyen hatóanyagokat mekkora mennyiségben büntet a törvény. A készítők és terjesztők szinte lebuktathatatlanok. Ami még veszélyesebb: sokszor maga az árus sem tudja, hogy amit elad, az micsoda.

Sokszor mi is csak találgatunk a beteg ágya mellett - vallotta be Zacher doktor.

Azért néhány főbb hatóanyagcsoportot felsorolt, azok jellemző hatásaival és a betegek tüneteivel együtt.

A teljesség igénye nélkül (az előadás második órájában, beismerem, elvesztettem a fonalat): phenethylamin-, cathinon-származékok, methylenedioxy-pyrovalerone (MDPV - Zacher: a csúcsragadozó), Comedown-drog, triptamin-származékok, stb.

Az eredmény: a paranoia, a szívbelhártya-gyulladás, pánikroham, skizofrénia  és más, súlyos betegségek gyors terjedése világszerte a fiataloknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!