Hírek

2014.01.23. 16:55

Konkrét ajánlatot tett a kormány a vasműre

Dunaújváros - Dorkota Lajos múlt csütörtöki bejelentése óta ismét bizakodóak a vasműsök: remélik, hogy az állam tényleg visszavásárolja az ISD Dunaferr Zrt.-t.

Körmendi Erzsébet

Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energatikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke korábbi kormánymegbízott múlt csütörtökön Dunaújvárosban jelentette be: a kormány még mindig nem adja fel azt a tervét, hogy megvásárolja az ISD Dunaferr Zrt.-t. Nem kizárt, hogy a Dunaújvárosért és térségéért egyébként nem titkoltan lobbizó, lokálpatrióta Dorkota akkor már tudott arról, ami az Orbán Viktor és Valgyimir Putyin közötti tárgyalásokon elhangzott kedden, és biztos információk birtokában bíztatta a dunaújvárosiakat. Előre bocsájtotta: februárban tud majd többet mondani.

Talán a bank és a minisztérium közötti most kezdődő tárgyalások végére utalt. Ugyanis Cserna Gábor elmondta tegnap a közgyűlésen, hogy a tárgyalások folytatódnak. A Dunaferr többségi tulajdonosa, a Vnyesekonombank képviselői február elején Magyarországra látogatnak és Putyin elnök közbenjárására tárgyalnak a nemzetgazdasági miniszterrel a vasmű visszavásárlásáról.

Fotó: Ady Géza

- A kormány konkrét árajánlatot tett, amivel úgy tűnt Putyin elnök elégedett - hangsúlyozta a polgármester. A tőle hallottak alapján bizakodhatunk a tárgyalások pozitív kimenetelében. A polgármester elmondta a közgyűlésen azt is, hogy stratégiai és nemzetgazdasági szempontból egyaránt fontos üzenete van annak, ha az állam ismét birtokon belül szeretne kerülni a Dunaferrnél. A kormánynak és Magyarországnak érdeke, hogy a vasmű hosszú távon megélhetést és munkát adjon a térségben élőknek.

- Engem nem érdekelnek az oroszok, viszont a dunaújvárosiak igen. És nagyon is érdekel a város teljes szolgáltatását lefedő, az önkormányzat számára is fontos foglalkoztatónak a sorsa - hangsúlyozta erélyesen Cserna Gábor. Hozzátette: ez nem lufi és nem ígéret - az állami vezetők közötti tárgyalás konkrétum, amelynek lesz folytatása. A fejleményekről az orosz állami fejlesztési bank képviselője és a nemzetgazdasági miniszter közötti tárgyalások után, februárban ígért tájékoztatást a képviselőknek.

Köztudott, hogy először a tavalyi év augusztus végén merült fel annak a szándéka, hogy a Dunaferre vételi ajánlatot tegyen az állam. A szándék az elmúlt hetekben konkrétummá vált. (szerk.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!