Hírek

2015.07.07. 18:29

Történetek Dunaújvárosból, sztálinvárosiaktól

Dunaújváros – Formabontó könyvbemutató helyszíne volt tegnap a Dózsa Mozi előtti tér. Az arra sétálók meglepődtek, amikor a bejárat előtti színpadon olyan fellépőket láttak és hallottak, mint Charlie, Vincze Lilla, vagy Varga Miklós.

Balla Tibor

A megoldóképletet a Dunaújvárosból elszármazott Méry Péter adja, akinek vadonatúj „A múltat nem eltörölni” című interjúkötetét volt hivatott a rendezvény promotálni. A Keve Miklós segítségével létrejött, Dunaújváros múltját is bemutató könyvben huszonhárom dunaújvárosi szólal meg, és mesél a városról.

Különös gondolata támadt a húsz esztendőnyi amerikai kiruccanás után hazatért Méry Péternek. Úgy gondolta, emléket állít édesapja, Méry György életének, s annak helyszínének, s teszi mindezt úgy, hogy megkeres huszonhárom, a város életében így, vagy úgy jelentős szerepet játszó dunaújvárosit, és vallomásra kéri őket. Valljanak arról, hogyan is kerültek a városba, mely az itt születettek egy generációjának nyomot bélyeget a homlokára, mert születési helyként Sztálinváros állt az anyakönyvi kivonatukban, mi köti őket és családjukat a csodás Dunapartjával varázsló településhez, milyennek látják jelenét és jövőjét.

A könyvbemutatóra a szerző meghívott néhány zenész barátját, így állt össze a közel másfél órás ingyen koncert a mozi-téren. Kedves gesztusként a dunaújvárosi Dalai Dávid zenekar kezdhette a sort, ismét bizonyítva, hogy mind a David Bowie feldolgozásokban, mind saját szerzeményeikben kiválóak. Az ő kíséretükkel maga a szerző is dalra fakadt, előadva saját szerzeményét, a Határtalan dalt. Őket Vincze Lilla követte, felidézve klasszikusait, nem egyszer megénekeltetve a közönséget. Varga Miklós is saját klasszikusaival ajándékozta meg a közönséget, Kovács Nóri pedig egy hosszabb betéttel tette népszerűvé magát. A zenei felvezetést Horváth Charlie zárta slágereivel.

A dedikálással egybekötött bemutatón A múlta nem eltörölni kötet több szereplője is megjelent, így a bemutató többször fordult múltidézésbe.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!