Hírek

2013.06.12. 15:56

Árvíz Fejérben - Kordában tartják az áradást

Dunaújváros - Környékünkön folytatódik az apadás, a védekezés továbbra is sikeres. A túlsó parton ezt már nem mindenhol mondhatják el, bár ott is mindent megtettek. Sőt!

Pekarek János

Ahogyan enyhül az árvíz nyomása: szerda délelőttig Adonynál negyven centit apadt a Duna, Dunaújvárosnál és Kisapostagon is folyamatosan húzódik vissza, Újvárosnál például a kedd éjjeli 755 centis csúcs szerda délelőtt tizenegyig 720 centiméterre csökkent - szóval, ahogyan csökkent a nyomás, akadt egy kis időnk átlátogatni a folyam keleti partjára is.

Dunavecsén nem érezték az áradást: a gáton Fekete Mihály Attila és Mladoniczki Richárd (Fotók: Vohlmann György)

Dunavecsén teljes békében teltek  a rekordokat döntögető áradás napjai, tudtuk meg Vörös Sándor polgármestertől. Bár az eddigi 580 centiméteres maximumot jelentősen meghaladó, 621 centin tetőzött a Duna a városnál, a gátaknak mindössze az egyharmadáig ért fel a víz. Az 1956-os jeges ár hatására  ugyanis a hatvanas-hetvenes években úgy döntöttek, hogy végleg megoldják ezt a problémát. Így is történt. Csak az árterületen lévő sportpályát és sétányokat öntötte el a Duna, s a kikötőnél lévő (nem lakó) épületeket kellett megvédeni (sikerült). Vecsén a legnagyobb gondot a mindennapos esők okozták: az áradás miatt a csapadékvizet csak szivattyúkkal lehetett a mederbe emelni.

Sok dunaújvárosi viszont szomorúan veheti tudomásul, hogy Tasson, az üdülőterületen már korántsem volt ilyen sikeres a védekezés. Szomorú ezért Németh Gábor polgármester is - bár mindent megtett a több száz munkással együtt a védekezés sikeréért. A környező települések és megyék önkéntesein kívül még Borsod-Abaúj-Zemplénből is érkeztek segítők...

Azonban vasárnap este több mint egy méterrel csapott át a nyári gát és a Pákász telephez vezető út mentén felrakott homokzsákok felett az egyszerre több irányból, nagy sebességgel  érkező áradat. A víz másfél óra alatt mintegy száznegyven centit emelkedett. A védekezőknek esélyük sem volt. Az üdülőterületet vasárnap délig kiürítették (állandó lakos ott nincs), a Pákász étterem is kimaradt a vízből  de a környező épületeket elöntötte a Duna. A fakadó- és talajvizek az állandó gát védett oldalán lévő nyaralókat is veszélyeztetik: két utcában szivattyúznak. Jelenleg kordában tartják az árvizet, mondta  a polgármester.

Németh Gábor tassi polgármester (a kis képen) szomorú. A nagy képen ennek oka: az elöntött üdülők

Tassnál egyébként az 1965-ös rekordot húsz centiméterrel haladta meg a mostani árvíz, ami 908 centinél tetőzött. Vasárnap este óta már negyven centimétert apadt.

Fertőzésveszélyesek a homokzsákok

Az árvíz utáni eseményekről, sőt: a felhasznált homok és zsák újrahasznosításáról olvashatnak alább - mivel túl vagyunk a nehezén!

Dunaújvárosban a Szalki-szigetre vezető úton feloldották a forgalomkorlátozást, de csak a teherautók számára. Már nincs szükség homokzsákos védekezésre, bár a sziget még víz alatt van, de az ár érezhetően apad.

Szerdára virradó éjjel érkezett haza a Dunakanyarból a fehérvári, sárbogárdi és dunaújvárosi hivatásos tűzoltók, valamint katasztrófavédők azon csoportja, amely négy napig Visegrádon segített a védekezésben. Egy nap pihenés után a megyében folytatják.

A népegészségügyi szolgálat közleményt adott ki arról, hogy az árvízi védekezésben felhasznált homokzsákok és azok tartalma szennyezetté vált, azok fertőzésforrást jelentenek.

Ennek ellenére mind a zsákok, mind a homok újra felhasználható - kellő körültekintéssel. A homokot  építkezésekhez lehet hasznosítani.

Az árterületről származó homok felhasználása játszótereken tilos!

A kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére  hasznosíthatók. Azonban tilos élelmiszerek (például burgonya, zöldség, alma) gyűjtésére és tárolására alkalmazni ezeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!