Hírek

2012.11.23. 15:34

Kórház: szerződnek, aztán kezdődhet a műtőblokk építése

Dunaújváros - A kormány a várossal foglalkozott november 16-án, nemcsak az 1,8 milliárdos városközpont-fejlesztésről tárgyalt, hanem a Szent Pantaleon Kórházról is...

Körmendi Erzsébet

Közel négymilliárd forintot költhet fejlesztésre a Szent Pantaleon Kórház. Az új műtőblokk épületszárnya összesen 6088 négyzetméteres lesz, amelyben öt korszerűen felszerelt műtő kap helyet. Jelentős maga az épületbővítés, mellette a gépek, berendezések színvonala is fontos. Lesz modern digitális képalkotó diagnosztika, röntgen átvilágító berendezés, ultrahang, klinikai mammográfia. Rövidebb lesz a betegút  vagyis egymáshoz közel lesz minden.

- A fejlesztéssel  megmentettük Dunaújváros kórházát, hiszen korábban felmerült, hogy nem lesz kiemelt intézmény, összevonásokról is hallani lehetett. Mindezek valótlannak bizonyultak, és hosszú távon biztosítják a Szent Pantaleon önállóságát, működését - hangsúlyozta dr. Dorkota Lajos.

 

A kórház  dolgozói is kiválóak: Szigetiné Ferenczi Ildikó (szemből) ágyneműt cserél a kolléganőjével (Fotó: Lázár Zsolt)

A kórházfejlesztési elképzelések 2011 júniusában körvonalazódtak, amikor benyújtották  a pályázati támogatásra  a kérelmet. Az azóta eltelt másfél év alatt kiderült, a 3,6 milliárd forint, amit az új műtőblokkra elnyert az intézmény, nem elegendő, többlet forrásra van szükség a korszerű műszerek beszerzésére - ezért még  mintegy 370 millió forintot kértek a kormánytól, amiről november tizenhatodikán megszületett a pozitív döntés, mondta dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.

Nem sokat kell már várni az első kapavágásra. Az építészet  közbeszerzési eljárásait lezárták, kiválasztották a kivitelezőt, és várják a fellebbezési határidő végét. Ha jogorvoslati kérelem nem érkezik, akkor elkezdhetik a munkákat, nyilatkozta lapunknak dr. Mészáros Lajos. A kórház főigazgatója hozzátette: a többlet forrás egy része az áfa és inflációs hatásokat ellentételezését, valamint a gép, műszer és orvosi technikai fejlesztéseket szolgálják. Az eredeti összeg is európai szintű műtőépületet célzott  meg, ezzel pedig még színvonalasabbá tehetik az ellátást.  Dorkota Lajos szerint jogorvoslat hiányában december 15-ig megköthető a szerződés és 2013 december végére elkészülhet a Szent Pantaleon Kórház új műtőblokkja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!