Hírek

2015.02.02. 19:00

Környezettudatos életet!

Dunaújváros - Vegyszer nélkül is lehet takarítani, vagy szépítőszereket készíteni, tudtuk meg az Ökologistic Alapítványtól.

Pekarek János

Ez a csendes, mosolygós nő állása szerint koordinátor egy szervező cégnél - de valójában egyike azon keveseknek, akiknek küldetése van. Ő fogalmaz így: Vészity Kata azt szeretné, ha mindenki, de különösen a gyerekek felfogják és megszokják, mennyire fontos az, hogy környezettudatos életet éljünk.

Éppen ezért vállalta az Ökologistic Alapítvány kuratóriumának elnökségét, ingyen, a szabadidejében. Elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy mekkora az egyén felelőssége a környezet terhelésében, és hogy milyen módszerekkel lehet közösen javítanunk ezen.

Képünk illusztráció az Ökologistic Alapítvány egyik rendezvényéről: gyerekek ismerkednek a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Vészity Kata, az alapítvány kuratóriumának elnöke

Meglepően könnyen lehetséges ez amint azt a kisgyerekekkel közös programjaik is bizonyítják! Nem kell óriási visszhangot keltő dolgokra gondolni ám a látszólag kis ügyek is nagyon sokat számítanak. Ahogyan az alapítvány jelszava is szól: Tégy egy lépést!

Az alapítvány lelkes aktivistái készítettek egy interaktív mobil játszóházat, amelyben a gyerekek játszva megtanulják (és később ki is követelik otthon!) a hulladékválogatást. Ráadásul azt is megmutatják nekik, hogy a szemétből, jobban mondva: a szemétnek gondolt anyagot újrahasznosítva mi minden készülhet! Játékok, például.

Az alapítvány szívesen elmegy bárhova, ahová hívják: óvodákba, bölcsődékbe, falunapra, fesztiválokra.

Őko-kreatív csapatot is alakítottak, amelynek tagjai hulladékból varázsolnak ékszereket: mobil bemutatóműhelyben.

Öko-karitatív megmozdulásaik a lomtalanításokhoz kapcsolódnak: vállalják megunt, feleslegessé vált ruhák, bútorok elszállítását és újrahasznosítását szociális hálózatokban. Elkezdték a környezetbarát munkahely programjukat, ahol a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét is megteremtik. Energiaközösségük a Greendependent Intézet szárnyai alatt működik, de együttműködnek a világhírű (egy magyar által az USA-ban alapított) Terracycle-céggel is, például csipszes zacskókat gyűjtenek, és hasznosítják újra: szigetelt takarók, ülőpárnák készítésére. Ám gyűjtenek csikket is: komposztálják, illetve műanyag-raklapokat készítenek belőlük. Még nem az alapítvány tagjai, de az ő közreműködésükkel!

A legjobb azonban talán a vegyszermentes háztartásért való együttműáködésük a Zöldre érett nők Hanga egyesületével.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!