Hírek

2014.01.21. 15:55

Dunaújváros nem juthat Diósgyőr, Ózd sorsára: ez már az ország ügye!

Dunaújváros - A vasműben járt a Vasas Szakszervezet országos elnöke, Balogh Béla, aki válaszolt kérdéseinkre.

Pekarek János

Balogh Béla Vasas-elnök: óriási hiba lenne megbontani a technológiai sort! (Fotó: Ónodi Zoltán)

Szokásához híven ez év elején is Dunaújvárosba, az ISD Dunaferr Zrt. vasművébe jött Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet országos elnöke, hogy felmérje a cég szervezett dolgozóinak kilátásait.

Lapunknak elmondta: keddi látogatása alkalmából sikerült találkoznia Evgeny Tankhilevich-csel, a Dunaferr cégvezetőjével, és dr. Mezőközy Andrással, a vasmű humánigazgatójával.

Úgy értékelte, hogy nagyon őszinte beszélgetést folytattak hármasban. Ami a cég működését illeti, közös céljuk, hogy minél kisebb vérveszteséggel induljon ez az év. A Vasas-elnök úgy látja: a kulcskérdés a folyékony fázis, azaz a nyersvas- és acélgyártás megmaradása. Ennek alapja az I. számú nagyolvasztó felújítása, amiről a cégvezető a tavalyi Vasasnapon azt mondta, hogy idén februárra meglesz. Már látszik, hogy ez nem valósul meg. Tankhilevich tegnap azt mondta Baloghnak: pillanatnyilag az7on dolgoznak, hogy előteremtsék a kohófelújításhoz szükséges forrásokat. Eddig ennek kétharmada van meg, még az egyharmadot kellene valahogyan előteremteni a cégvezetésnek.

Ilyen körülmények között a szakszervezetek úgy látják, hogy visszafogottan és kompromisszumkészen kell fellépniük a bértárgyalásokon. Hétfőn, január 20-án egyébként a két nagy érdekvédelmi szövetség: a Vasas és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet eljuttatta közös levelét a cégvezetéshez arról, hogy meg kellene kezdeniüjk az idei bértárgyalásokat. Meglepően gyorsan válasz érkezett erre: már csütörtökön, január 23-án megkezdődhetnek a bértárgyalások a vasműben!

Alkuképesek vagyunk, jegyezte meg Balogh Béla Vasas-elnök: ha értelmes javaslatokat tesz a cég, akkor partnerek leszünk hozzá, mondta. Az érdekvédők belátják, hogy most máshová kell a pénz. A szakszervezeti elnök megemlítette: a cégvezetővel szóba került a tavaly tavaszi sztrájk ügye is: a cégvezetés úgy látja, hogy nagy volt a tanulópénz a 2013-as bérharcban. Balogh reményei szerint most már kellően komolyan veszik a szakszervezeteket.

Egy újabb sztrájk esélyeiről és lehetőségeiről úgy nyilatkozott az országos Vasas-elnök, hogy annak szükségességét a helyi kollégák fogják eldönteni. Ő személy szerint nem tartana szerencsésnek egy munkabeszüntetést a mai helyzetben. Mindent a kohó újjáépítésének kellene alárendelni, tette hozzá a Vasas-vezető.

- Korrekt partnerként akarunk közreműködni a cég átalakításában, bár nem zárhatjuk ki eleve a konfrontáció lehetőségét sem! - összegezte álláspontját Balogh Béla. Mint mondta: szerinte óriási hiba lenne megbontani a ma létező technológiai sort a vasműben bármilyen tulajdonos részéről.

- Dunaújváros nem juthat Diósgyőr, Ózd sorsára: ez már nem csak a vasmű ügye, hanem a városé és az országé is! - jelentette ki.

Balogh Béla elmondta azt is, hogy a vasmű Vasas-szakszervezetével közösen meghívták magyarországi látogatásra az oroszországi kohász-bányász szakszervezet elnökét Dunaújvárosba: a vendég várhatóan február közepén érkezik, egy napra, és a cég orosz vezetői is fogadják.

Mucsi Zoltán: csütörtökön kezdődnek a bértárgyalások

Idén újraválasztják a Vasas-szakszervezet teljes vezetőségét az őszi kongresszuson ami azt jelenti, hogy felmenő rendszerben az alsóbb szervezetek vezetését is megújítják. Tehát a vasműbeli szakszervezetet is. Megkérdeztük a cvég legnagyobb érdekvédelmi szervezetét 2004. október 28. óta vezető Mucsi Zoltánt, régi, rendszeres riportalanyunkat, hogy vállalja-e a jelöltséget a választáson?

Mucsi úgy válaszolt, hogy indulása attól függ: támogatják-e ebben a szaktársak.

Balogh Béla 1953-ban született az Ózd melletti Szentsimon faluban. Diósgyőrben végezte a kohásztechnikumot, majd Budapesten vállalatszervező közgazdász és humánerőforrás menedzser szakon diplomázott.

1973-ban segédmunkásként kezdett dolgozni Ózdon, majd a Diósgyári Gépgyárban volt technikus. 2004-től a Vasas Szakszervezet elnöke.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!