Hírek

2014.06.02. 15:55

Köszönet a Széchenyi István Gimnáziumnak

Fennállásának hatvanadik évét ünnepelte az idei tanévben a Széchenyi István Gimnázium.

Szabó Szabolcs

A múlt heti közgyűlésen adták át a „Dunaújváros Ifjúságáért” díjakat. A rangos elismerés ezúttal „megtalálta” a város egyik emblematikus oktatási intézményét, a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumot.

Az iskola idén ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. A számos program mellett arra is jutott idő és energia, hogy az egykori széchenyis pedagógusok és diákok ellátogassanak az intézménybe.

A csütörtöki díjátadó után hétfőn, a pedagógusnap alkalmából a diákok köszöntötték a gimnázium tanári karát. Az ötödik osztályos kisgimnazisták remek műsorral ajándékozták meg a pedagógusokat.

Az ünnepség előtt lapunk egy rövid összegzésre kérte az intézmény vezetőjét, a Müllerné Ódor Mariannt, aki a DH-nak elmondta:

– A diákok, a pedagógusok és a szülők mindenkori közös munkájának köszönhető a várostól kapott rangos elismerés. A Széchenyi gimnázium a korábbi évtizedeknek is arra törekedett, hogy karakteres oktatási intézménye legyen a városnak és a megyei és országos színtéren is elismerés övezze az itt folyó szakmai munkát. A célunk, hogy továbbra is ezt nyújtsuk a nálunk tanuló diákoknak.

A pedagógusnap alkalmából köszöntötték a Széchenyi gimnázium pedagógusait hétfőn délután az ötödik évfolyamos diákok. Képünkön Szűcsné Dr. Harkó Enikő fogadja a tanulók meglepetését az intézmény társalgójában rendezett ünnepségen (Fotó: Ady Géza)

„A pedagógusok számára nagyon fontos az identitás, a valahova tartozás érzésének kialakítása, a gyermekek kötődése, életkori sajátosságaiknak megfelelően a közösségbe tartozás erősítése. A kötelező közösségi szolgálat bevezetését megelőzően az iskola tanulói között már évek óta példaértékűen működött és működik az önkéntes munka, melynek keretében környezetük, iskolájuk, városuk lakói iránti felelősségvállalást tanítják meg számukra. Kialakítják a fiatalokban a szociális érzékenységet, a másság elfogadását, a fogyatékkal élők, az elesettek segítésének igényét. A Széchenyi István Gimnáziumban végzett diákok rendszeresen visszajárnak az iskolájukba, és szívesen beszámolnak az elért eredményeikről, életük alakulásáról. Az iskola megfogalmazott célja, hogy minél több művelt, a közösségért tenni akaró fiatal keresse és találja meg számításait városunkban.” – olvasható a múlt héten csütörtökön átadott díj méltatásában, indoklásában.

– Széchenyi gimnáziumnak a titka az itt dolgozók és itt tanulók közös munkájában rejlik. Mindig is arra a törekedtünk, hogy a diákok, a szülők és a pedagógusok közössége jó értékteremtő erőt jelentsen. Kollégáim magukénak érzik az iskolát, ezt a tényt erősíti, hogy a jelenlegi tanári kar közel kétharmada ebben a gimnáziumban érettségizett, így sejtjeikben érzik, mit is jelent ide tartozni, ennek a közösségnek a része lenni. Úgy gondolom ez hatványozott felelősséget jelent, hiszen minden pedagógus jól akar teljesíteni egykori iskolájában – mondja Müllerné Ódor Marianna, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója, akit a mindennapi teendőkről is kérdeztünk:

– Tény, a fenntartó váltással összefüggő feladatok és követelmények sok munkát adtak a kollégának, de az esetlegesen felmerülő nehézségeket sikerült csapatként megoldanunk. Komoly elismerésnek tartom az önkormányzattól kapott díjat, hiszen egyben szól a jelenlegi tantestületnek, másrészt azoknak a kiváló pedagógusoknak és szakembereknek, akik az utóbbi évtizedekben építették e gimnáziumot. Büszkék vagyunk az elődeinkre, és jó szívvel említhetem, hogy az egykori, mára már legendás hírnevet szerzett kollégák közül sokan rendszeresen ellátogatnak hozzánk. Most is számos remek ötlettel, tanácssal látnak el minket, amelyből a fiatal pedagógusok rengeteget meríthetnek. Ebben a tanévben ünnepeltünk intézményünk fennállásának hatvanadik évfordulóját. A programjaink során arra törekedtünk, hogy a városnak is bemutassuk ezt a kiváló oktatási intézményt. Az elmúlt évtizedek következetes munkájának köszönhetően a megyénkben is az elsők között jelzik gimnáziumunkat, ennek megfelelően a jövőben is magasfokú szakmai munkára törekszünk majd. Büszkék vagyunk arra, hogy gazdag közösségi élet zajlik az intézményben, a diákok, a pedagógusok és a szülők is összetartó közösséget alkotnak. Jó példája ennek az évek óta nagy sikerrel végzett önkéntes munka is.

 

Hatvan év emlékezete

A város (egyik) vezető oktatási intézménye a Széchenyi Gimnázium, amely évről évre szállítja az országos és nemzetközi eredményeket. Az intézmény büszke lehet arra is, hogy nem csupán egy-egy tudományos-oktatási területen sikeres, hiszen jól felkészített tanulói egyaránt remekelnek a reáltudományok terén és a könnyű zenei fronton is. Talán kevesek előtt ismert, de számos, később komoly karriert befutó kutató és tudós kezdte tanulmányait a Széchenyiben, vagy jogelődjében.

Veretes teljesítményt mondhat magáének az intézmény színházi és zenei fronton is, az országos és megyei színtéren is jegyzik a gimnázium csapatait, együtteseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!