Hírek

2017.02.26. 19:20

Kötelező a kötelező csekkje? Nem muszáj magunknál tartanunk a biztosítási papírokat

Dunaújváros - Sokféle álláspont ismert, kell-e magunknál tartani a kötelező biztosítás csekkjét, vagy sem, automatikusan büntet-e a rendőr, ha balesethez hívjuk, avagy sem.

Balla Tibor

Régen sokkal egyértelműbb volt a helyzet a kötelező biztosítás igazolásával kapcsolatban, a sárga csekkek feladóvénye volt az általánosan elfogadott igazolás. Azóta nem csak a szabályok változtak meg, hanem a fizetési szokások is. Csökken a sárga csekkes befizetések aránya, internetbankon, telefonos alkalmazáson keresztül utaljuk a díjat. De léteznek hibrid megoldások is, a telefonnal a csekkeken lévő QR kódot olvassuk le, majd a telefonon keresztül bankkártyával fizetünk. viszont nem születik olyan dokumentum, amivel rögtön igazolhatnánk a befizetést ellenőrzéskor. Felmerül a kérdés, követelheti-e a rendőr egy közúti ellenőrzés során, hogy igazoljuk az érvényes biztosítást?

Közlekedési ellenőrzés során az intézkedő rendőr lekérheti az Országos Gépjármű Nyilvántartás adataiból, hogy van-e biztosítás  Fotó: Ady Géza

Sipos Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint most már nem kötelező magunknál tartani a kötelező biztosítás befizetését igazoló papírokat, de még a kötvényt sem, mivel ezt tudja ellenőrizni a rendőr az intézkedés során. Az Országos Gépjármű Nyilvántartás adatai között szerepel az is, hogy az adott gépjármű rendelkezik-e kötelező biztosítással vagy sem. Ez tehát a helyszíni intézkedés során megállapítható. Ha a rendszerben a járőr azt látja, hogy nincs biztosítás a járműre, akkor tesz szabálysértési feljelentést. Jó tudni, hogy a biztosítás hiánya miatt nem kell a helyszínen hagyni a járművet, szabálysértési eljárás keretében vizsgálják majd, hogy valóban nem volt-e biztosítva az adott gépjármű, és ha nem, akkor ezt pénzbírsággal szankcionálják.

A másik elterjedt nézet, hogy ha balesethez rendőrt hívunk, akkor automatikusan számíthatunk a bírságra. A szóvivő erre is választ adott: Abban az esetben kell (!) rendőrt hívni a közúti balesethez, ha személyi sérülés történik. A másik lehetőség, ha az egyik fél úgy kívánja, mert nem tudnak megegyezni a helyszínen az érintettek a felelősség kérdésében. A rendőr mérlegelésére bízza a jogszabály, illetve a baleset súlyossága is meghatározza, hogy hogyan járjon el a rendőr. Ha egy anyagi káros balesetben nem tudnak a felek megegyezni, és a helyszínre rendőr érkezik, akkor eldöntheti, hogy helyszíni bírságot alkalmaz, feljelentést tesz, vagy figyelmeztetésben részesíti a baleset okozóját. Azt is fontos tudni, hogy ha csak azért hívnak rendőrt a helyszínre, mert tanácsra van szükségük, a baleseti kárbejelentő lapot nem tudják kitölteni, de a baleset okozója elismeri a felelősségét, akkor a rendőr nem feltétlenül kell, hogy szankcionáljon. Abban az esetben kell valamilyen szankcióra számítani (ami lehet figyelmeztetés is), ha rendőri intézkedésre kerül sor.

 

Tarkó István

A hazai helyzettel nem vagyok tisztában, inkább Ausztriában vezetek. Otta rendszám alapján meg tudják határozni van-e biztosításunk. Elavult gondolkodásra utal, hogy a csekket magunknál kell tartani. Fölösleges, de elfér a forgalmi mellett.

Fekete Zsolt

Lehetne a kötelező biztosítás hasonlóan rugalmas, mint mondjuk az autópálya-matrica. A rendőrnek meg kell tudnia állapítani, a csekk bemutatása nélkül is, hogy van-e biztosítás.Egy hasonló rendszerben tárolva az adatokat, mint az autópálya-matricánál.

Gulyás Imre

Nagy butaságnak tartom hogy az igazoltatáskor be kell mutatni a csekket.A polgármesteri hivatal úgyis nyilvántartja az adatokat és ott le tudják kérni a szükséges iratokat, ha nem fizetek biztosítást. Ők majd intézik a büntetésért járó díj behajtását.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!