Hírek

2012.12.06. 20:53

Közel 350 millió a táborállási partfal rekonstrukciójára

Dunaújváros – Több mint két éve csúszott meg a löszpart Táborálláson. A mozgásveszélyes partfal stabilitását biztosító munkálatok már elkezdődtek, a beruházás értéke meghaladja a 340 millió forintot.

Szabó Szabolcs

A városháza közgyűlési termében csütörtökön mutatták be a Táborálláson két éve megcsúszott partfal stabilizálását biztosító beruházás kereteit, és a munkálatok során végrehajtandó feladatokat. Cserna Gábor a tájékoztatón elmondta, újabb fontos, az itt élők biztonságát hosszú távon garantáló beruházás kezdődött el a napokban. A polgármester kiemelte, az önkormányzat munkatársait dicséret illeti az újabb nyertes pályázatért. A partfal rekonstrukciója ugyanis – az Öreghegy és a Siklói út közötti partfalszakaszhoz a hasonlóan – főként pályázati forrásból valósul meg.

 

Szemesy István, Szél Tamás, Szendrődi Tibor, Cserna Gábor, Dorkota Lajos ismertették a beruházást (Fotó: Lázár Zsolt)

A beruházás összköltsége több mint 346 millió forint, ebből 294 millió forint támogatásként érkezik, amit az önkormányzat közel 52 millió forinttal egészít ki. A hivatalosan november végével indult rekonstrukciós munkálatokkal jövő év október 30-ig kell végezniük a kivitelezőknek. Akik már ismertek Dunaújvárosban, hiszen a városi partvédmű korábbi megerősítésében is ők vettek részt.

Dr. Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott emlékeztetett rá, hogy a térségben számos települést érint a táborállásihoz hasonló probléma. Ezért külön a miniszterelnökhöz fordultak segítségért. Ennek is köszönhető, hogy az utóbbi években számos hasonló probléma megoldására sikerült pályázati úton támogatást szerezni. A kormánybiztos hozzátette, a közeljövőben Kulcson is elindulnak a partvédő munkálatok.

A beruházás részleteiről elhangzott, hogy a kivitelezési feladatokkal megbízott Sycons Kft. november 16-án vette át a munkaterületet, és jelenleg előkészítő munkákat végeznek. Emellett a cég az érintett területen található ingatlanok állapotfelmérését megkezdte. A tájékoztatón Szemesy István, a kivitelező ügyvezetője elmondta: reményeik szerint december közepéig számos fontos munkával már végezhetnek is. Táborállás érintett területén elvégzik majd a víztelenítő ejtőkutak, a víztelenítő drénerek, a Harcsa utcai vápás vízelvezető és a partéli repedések betömését, valamint a partél tereprendezését. Biztosítják az Ivó utca ideiglenes vízelvezetését. Monitoring kutakat és mozgásérzékelő pontokat építenek ki, helyreállítják az Üdülősor burkolatát, valamint egy háromhónapos próbaüzemen tesztelik majd a beruházás során felállt rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!