Hírek

2015.02.05. 20:45

Magnus Expedíció: közeleg a nagy kaland

Sok érdeklődőt vonzott a Magnus Expedíció kecskeméti bevásárlóközpontban megrendezett közönségtalálkozója. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a Földközi-tenger körberepülése előtt találkozni lehetett a kéttagú csapattal.

Gallai Péter

A kecskeméti közönségtalálkozón Hankusz Kálmán fotós (balról a második) és Földi Zoltán pilóta ismertette vállalkozásuk részleteit

Már csak néhány nap, és egészen pontosan február 19-én Budapestről elindul a Földi Zoltán pilóta és a dunaújvárosi Hankusz Kálmán fotós alkotta páros, hogy a magyar, Kecskeméten kifejlesztett géppel (a cégtulajdonos üzlettársa a dunaújvárosi vállalkozó, Tarány Gábor) körberepülje a Földközi-tenger medencéjét, emléket állítva ezzel a Gerle 13 nevű gép 82 esztendővel ezelőtti rekordjának. 1933. február 19-én Bánhidi Antal és Bisits Tibor indult el a nagy kalandra: majd a duó sikeresen teljesítette a 12 ezer kilométeres távot. A Magnus Expedíció most ugyanerre vállalkozik, azonban január utolsó két hetében a földön, méghozzá elég szokatlan helyen pihent a gép: a a kecskeméti Malom Bevásárlóközpontban tekinthették meg az érdeklődők. Szombaton pedig a két utazóval személyesen is lehetett találkozni, igaz, már az elegáns kisrepülőgép is vonzotta a kíváncsi szemeket. Így nem csoda, hogy a Király Tamás rádiós-műsorvezető által konferált eseményre sokan voltak kíváncsiak, ahol meghallgathatták a két kalandort, sőt, három szerencsés sétarepülést is nyert, amely az expedíció hazaérkezése után márciusban lesz.

A géppel nem csak a földön lehetett találkozni, a gyakorló repüléseket is folyamatosan végzik (Fotó: Magnus Expedíció)

Hankusz Kálmán a nem mindennapi túra alatt végig fényképezi majd az utat, ahol számolnia kell például a levegő páratartalmával, a 200 kilométeres átlagsebességgel. A tervek szerint mintegy 15-20 ezer felvételt készít, amelyek közül számos viszontlátható lesz a National Geographic-ban az ő logójuk alatt repülnek, ami nagy elismerés , több kiállításon, valamint néhány ország imázsfilmjében, s persze a túrát folyamatosan nyomon követve lapunkban és online portálunkon is.

A következő országokat érinti az út alatt az expedíció: Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Ciprus, Törökország és Görögország. A tervek szerint harminc nap alatt próbálják teljesíteni a távot, de az időjárás ezt módosíthatja, így plusz napokat is beterveztek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!