Hírek

2015.03.01. 09:55

Táskashow és -szépségverseny a Duna-Foltnál

Dunaújváros - A Duna-Folt Műhely idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját. A jubileumi év Országos Foltvarró Találkozóval kezdődött február 28-án a Dunaferr iskola Apáczai Csere János úti intézményében.

Szente Tünde

Közelről, távolról egyaránt érkeztek a sorban tizenegyedik dunaújvárosi foltvarró napra, amelyre ottjártunkkor már kétszázhúszan regisztráltak. Szombaton minden valószínűséggel a legkorábban a Debrecenből, Körmendről és Kelebiából érkezők keltek, hogy a találkozó élményeivel, tapasztalataival még ugyanazon a napon hazatérjenek, és ötletekkel gazdagodva tovább hódolhassanak a nem kevés kézügyességet és fantáziát igénylő elfoglaltságuknak.

A foltvarró műhelyek asztaltársaságai még Debrecenből is érkeztek vendégek a Duna-Folt jubileumi évének nyitórendezvényére

A többségükben hölgyeket összekovácsoló lokális varróiskolák tagjai ezúttal a táskakészítésben mérhették össze tudásukat, hogy a nap folyamán Lehoczkyné Tesinszki Rita főszervező, műhelyvezető eredményt hirdethessen a legizgalmasabb és legszebb kreációk készítői között. A dobogós helyezést a dunaújvárosi Kézimunkázók Baráti Köréhez tartozó Szilágyi Andrásné érte el, majd´ hetven induló közül. Mielőtt bárki is hazaszavazással vádolná az ítészeket, ennek azért csekély a valószínűsége, mert név nélküli, számozott pályamunkákkal lehetett indulni a titkos és egymásra szavazásos vetélkedésben.

- Jubileumi ajándékként minden egyes résztvevő hozott magával egy darab hatszögre felvarrt anyagot, amiket összeillesztünk, és a következő találkozókon, mint egy emlékkönyvet, kiteszünk - újságolta Lehoczkyné Rita, akinek lelkesedése évek óta töretlen.

A táskák készítőinek versengésében első helyezett Szilágyi Andrásné veszi át a díjat Lehoczkyné Tesinszki Ritától

Az egyik program még véget sem ér, már készülnek a következőre. Ilyen például a Bakancsos közös varrás , amit első hallásra nyilván félreértek, lelki szemeim előtt bakancsvarrás lebeg, csak épp az alapanyag nem stimmel, így némi magyarázattal szolgál: Egy túrázó baráti társasághoz megyünk jövő hét végén Budapestre, amelynek tagjai foltvarrók is.

A találkozón kiállítás és vásár is várta a vendégeket. A tárlat igényes válogatás a szervezők korábbi és zömében legfrissebb alkotásaiból. A textiles, kellékes, folyóiratos vásározók között kézműves szappankészítőt is találtunk ízlésesen felvonultatott, illatos portékáival, levendulacsokraival. Sajnos, a jubileumi torta felszelését már nem várhattuk meg, pedig ígéretesnek bizonyult a meglepetésnek szánt foltos és színpompás trüffel .



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!