Hírek

2013.04.08. 05:37

Középiskolások az előállító helyiségben - látogatás a rendőrségen

Dunaújváros – Ezek a fiatalok ártatlanok, csak a kíváncsiságuk juttatta őket a rendőrségre. Kíváncsiak voltak arra, hogyan is dolgoznak a rendőrök a valóságban. Diáklátogatás!

Pekarek János

Ezek az ifjak remélhetőleg most látják utoljára a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság épületét – belülről. Hacsak valamelyikük rendőrnek nem áll, ami kétségkívül szép, bár embert próbáló hivatás. Addig is látogatóként szerepeltek a péntek délelőtti belépési jegyzékben. A Rudas középiskola diákjainak egy részét fogadták a helyi rendőrök, hogy (régi ismerősünk és segítőnk, Horváth Diána rendőr zászlós, bűnmegelőzési munkatárs segítségével) megismerkedjenek a rendőri munkának azzal a részével, amivel egyetlen délelőtt során meg lehet ismerkedni.

Ilyen az, amikor a szakértő ujjlenyomatot vesz attól az embertől, aki még ártatlannak számít... (Fotó: Vohlmann György)

A középiskolások például bejárták a kapitányság nyilvános helyiségeit. Bekukkantottak az előállító helyiségbe (ahová senki nem kívánkozik, sokan mégis elég jól ismerik), és megtanulták, milyen nehéz lesikálni a kezüket ujjlenyomatvétel után: mivel a bűnügyi nyilvántartásba vétel, köznyelven a rabosítás folyamatát is megismerték. A krimifilmekben előszeretettel mutogatott felismertető helyiséget is meglátogatták a Rudas 10. osztályosai: ez az a hely, amit olyan tükörfal választ ketté, ami csak az egyik irányból átlátható. A másik oldalon állnak egy bűntény gyanúsítottjai, több ártatlan ember között, hogy az áldozat nyugodt körülmények között választhassa ki támadóját.

A látogatás természetesen izgalmasra és látványosra sikerült, mégsem a kuriózumok bemutatása, a rendőri munka vázlatos ismertetése volt a találkozó legfontosabb célja. Ha az ifjú látogatók közül többekben felötlött az a gondolat, hogy a rendőrök legfontosabb feladata az ártatlanok segítése, hogy az állomány nagy része (Dunaújvárosban különösen!) hozzájuk hasonló fiatal ember, rokonszenves elkötelezettséggel – akkor érte meg igazán a találkozás!

 

 

Az áldozattá vagy a bűnözővé válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korosztály a kamaszoké, fiatal felnőtteké. Sokan nem is tudják, milyen vékony a határvonal az ártatlanság és a bűnelkövetés között: a tippadót, a falazót, a sofőrt is bünteti a törvény. Aki viszont felkészületlenül, átgondolatlanul viselkedik, akár áldozat is lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!