Hírek

2016.06.01. 12:50

Középkori kalandozások - Történelmi verseny Semetkay Ágnes emlékére

Dunaföldvár - Második alkalommal rendezték meg a Semetkay Ágnes nevét viselő történelmi versenyt a dunaföldvári Beszédes József Általános Iskolában.

L. Mészáros Irma

Tíz háromfős csapat vett részt az érdekes és izgalmas versenyen, amelynek során a középkorban kalandoztak a diákok. A verseny feladatait a témahét zárásaként a történelmi munkaközösség tagjai - Keresztes Katalin, Jágerné Miklán Zsuzsa és Szieglné Németh Irén - állították össze, akik a rendezvény alatt középkort idéző jelmezt viseltek. A versenyzőknek többek között ismerniük kellett a lovagrendeket, a fegyvereket. Kreatív feladatként a középkori lovaggá avatás szövegét kellett megírniuk, a heraldika szabályai szerint címert készíteniük, hírnökként információt továbbítaniuk. Sikeres volt a középkori divatbemutató is.

Egy-egy kérdéssorral megemlékeztek a történelmi verseny névadójáról, Semetkay Ágnes tanárnőről, életének főbb állomásairól is.

A pedagógusok, így Keresztes Katalin is korhű jelmezt öltött. Fotó: amatőr felvétel

A nagy tisztelettel emlegetett Ágnes néni 1953-tól 2005-ben bekövetkezett haláláig Dunaföldváron élt. Tizennégy évig a gimnáziumban, majd 1981-ig, nyugdíjba vonulásáig az általános iskolában tanított. Ez utóbbi intézményben az iskolai könyvtár és emlékfal őrzi a nevét. Tanítványai pedig emlékezetét, valamint humánus emberi alakját, képeslapjait, illetve könyvjelzőit és személyiségének hatását.

Egyik egykori diákjának, a dunaföldvári Gyógy- és strandfürdő ügyvezetőjeként dolgozó Viczai Jánosnak a kezdeményezése volt, hogy a nagyszerű tanár emlékezetét nő emlékét évente történelmi versennyel is megőrizzék. Amikor a mostani versenyről kérdezem, arról beszél, boldog, hogy ilyen színvonalas vetélkedővel őrizték meg Ágnes néni emlékét.

Egykori tanítványa, Viczai János kezdeményezte a versenyt

- Csoda volt! Lenyűgöztek a gyerekek. Ebből az élményből táplálkozni lehet egy évig - mondja lelkesen. A verseny zsűrijében Viczai János elnök mellett Ágnes néni három egykori kollégája - Niederné Nagy Zsuzsanna, dr. Sűrű Jánosné és Szászvári Józsefné - vett részt. A versenyt az 5. b osztály csapata nyerte: Boros Gyula, Bertalan Péter és Linka Zágon.

Az ötletgazda Viczai János bízik benne, hogy a következő évben is folytatódik a hagyomány, s reméli, hogy más legendásan nagy tanárok emlékét is hasonlóan megőrzik majd az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!