Hírek

2016.09.22. 20:50

Közgyűlés: népszavazás és a vasműs hírek

Dunaújváros - A migráció, illetve a jövő vasárnapi kvótareferendum uralta a hozzászólásokat a csütörtöki közgyűlésen. Több döntés is kapcsolódott a témához.

Körmendi Erzsébet

A kézilabdázók köszöntése előtt az egyházak helyi képviselőinek jelenlétében és áldásával letette az esküt Barta Endre, aki a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőjeként Pintér Tamás utódja a testületben.

A nyári szünet utáni első közgyűlés eleje hosszúra nyúlt a hozzászólások miatt. Szabó Zsolt a jó hírrel kezdte: örömét fejezte ki, hogy megoldódnak a Dunaferr foglalkoztatási gondjai. Rákérdezett a Modern Városok Programra, mert megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány visszavonta az állami forrásokat. Tudják-e tartani a szavukat? - kérdezte a polgármestertől. Barta Endre megköszönte Cserna Gábornak, hogy a lelkészek jelenlétében tehette le az esküt, mert mint mondta, bármennyire is másként gondolkodunk, a kereszténységben megtalálják a közös utat, szeretne Dunaújvárosért úgy tevékenykedni, hogy ne egy pártot, hanem az egész várost képviselje. A polgármester ehhez kapcsolódva hozta szóba a népszavazást, amely pártpolitikától független közös ügyünk.

Barta Endre (jobból) a közgyűlés új képviselő tagja már első alkalommal szót kért a csütörtöki ülésen Fotó: Zsedrovits Enikő

Besztercei Zsolt nem erre reagált elsőként, hanem a hét legfontosabb eseményére, a vasműs létszámleépítés visszavonására, ami megnyugtató a közvélemény számára. Gratulált a Hamburger Hungária Nyílt Napjához, aztán ő is a Modern Városok Program kimenetelét feszegetve megkérdezte, változnak-e a tervek? Történtek-e változások a közvilágítás terén? Mert jön a tél, egyre korábban sötétedik, és nem szeretné, ha idén is gyalogos-gázolások történnének. Erre, valamint a Dunanett-tel kapcsolatos kérdésére írásban ígértek választ. A gyilkosság miatt előzetes letartóztatásban lévő exképviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatban viszont elmondta a jegyző, a nyilatkozatot próbálták eljuttatni a lemondott képviselő közeli hozzátartozójának, ám ő nem reagált a levelekre, ezért a nyilatkozatot közjegyzői letétbe helyezték.

Tóth Kálmán megköszönte, hogy szép játszótérrel gazdagodott Újtelep és kérte, amennyiben a költségvetés engedi, támogassák a helyi polgárőr szervezeteket, amelyek minden rendezvényen aktívan közreműködnek, sokat dolgoznak a közbiztonság érdekében. Írásban adja be javaslatát, mondta válaszul a polgármester, majd Besztercei Zsolthoz fordult, kivételesen kérdéssel: ha még karácsony előtt arra kényszerítik hazánkat, hogy több mint 50 ezer migránst telepítsünk le lakosságarányosan, akkor milyen ingatlant ajánljunk fel nekik, illetve mit mondjanak a szociális ellátórendszerben dolgozók, a támogatást igénylő helyieknek, ha bevándorlókra kell költeni az átmeneti, vagy krízissegély keretet is. A hölgyek elleni szexuális zaklatásokat, a terrorcselekményeket egyaránt kérdésbe ágyazva hozta szóba a polgármester Beszterceinek címezve, majd közölte: Dunaújváros polgármestereként mindent megtesz, hogy ide ne kerüljenek migránsok.

A Fidesz frakció tagjai egymás adva át a szót csatlakoztak a témához a DK-s képviselő ellenében. Sztankovics László dolgozott arab országban, tapasztalta, az ottani világ nem való keresztény országba. Lőrinczi Konrád szerint ellenőrizetlenül jönnek át a határon a migránsok. Iván László rákérdezett: Ön szeretné, ha ide jönnének? Lassingleitner Fruzsina sportolóként járt arab országokban és nem gondolja, hogy a kultúrájuk, vallásuk illeszkedik a miénkhez. Nagy Zoltánné lakótelepek példáját hozta fel, ahol az emberek nem mernek hazamenni az otthonukba. Gombos István foglalkoztatási anomáliákra mutatott rá, Szepesi Attila ősi kínai közmondást idézett, Izsák Máté a pártelnököt idézte Ne a bajt hozzuk ide, a segítséget vigyük oda! . Hingyi László a képviselő esküre utalt és a voksolásra, nemmel szavazásra buzdított. Besztercei reagálása után Cserna Gábor határozott válasza zárta a migrációs témát.

A Modern Városok Programmal kapcsolatosan pedig elmondta a polgármester, hogy a megvalósítás időpontját illetően vannak első és második körös megyei jogú városok, Szepesi Attila alpolgármester és Szabó Imre főépítész napi szinten dolgozik a program megvalósításának előkészítésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!