Hírek

2015.04.28. 15:19

Közlekedésbiztonsági tréning elítélteknek - újrakezdők a padban

Dunaújváros – Egy országos program keretében közlekedésbiztonsági szakemberek látogattak a Pálhalmai Bv. Intézetbe.

Szabó Szabolcs

– Tény, kint előfordult, hogy többször is ittasan vezettem és nem igazán érdekelt, hogy betartom-e a közlekedési szabályokat – feleli kérdésünkre Papp Zsolt, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sándorházi alegységének fogvatartottja, akivel az egyik börtönépület földszintjén beszélgetünk.

Társalgásunkba bekapcsolódik Jakab Norbert, aki némi hezitálás után elárulja, hogy évekkel ezelőtt bódult állapotban okozott súlyos balesetet, jelenleg ezt a büntetését tölti, nem sokára szabadul.

„Nyitottságot és fogadókészséget tapasztaltunk az elítéltek részéről, többségük újra vezetni akar, ha kikerülnek a rács mögül" – fogalmazott Stiblár József pszichológus.

A GRSP Magyarország Egyesület még márciusban kötött megállapodást a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával. A közös munka célja, hogy hosszú távon mérsékeljék a közlekedéssel kapcsolatos bűncselekmények és a bűnismétlések számát, azok negatív következményeit, így javítva a társadalom és a közlekedés biztonságát. E program kiemelt eleme, hogy a GRSP és az általuk meghívott szakemberek közlekedésbiztonsági tréningeket tartanak a hazai büntetés-végrehajtási intézményekben.

Papp Zsolt, aki részt vett a tréningen. Fotó: A. G.

– Főként olyan elítéltek vesznek részt a foglalkozásokon, akik közlekedéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt (is) kerültek be a börtönbe. Nem csak súlyos balesetek okozóiról beszélünk, a többszörösen visszaeső gyorshajtóknak vagy ittas vezetőknek is alaposan meggyűlhet a bajuk a törvénnyel – említi Balázs Péter büntetés-végrehajtási dandártábornok, a páhalmai bv. intézet parancsnoka, aki hozzáteszi, a többi, a társadalomba történő visszailleszkedést segítő programok és foglalkozások mellett hasonlóan örömmel fogadták a GRSP kezdeményezését.

– Az együttműködési megállapodás értelmében négy országos bv. intézetben tartunk tréningeket, ezeken az elítéltek kapnak pszichés felkészítést, valamint megismerkedhetnek a közlekedést érintő új jogszabályokkal, és hatályos KRESZ szabályokkal is – mondja Bodnár Lajos, a GRSP Egyesület vezetője.

Az előadás-sorozat a már említett pszichés alapozással indul, majd a szabályismertetés után veszélyt jelentő közlekedési helyzetekről esik szó. – Szembe kell néznünk, az általunk elkövetett dolgokkal és következményeikkel. Az ehhez hasonló programok is segítenek abban, hogy kinti világban majd megálljuk a helyünket – ad némileg tankönyv ízű választ kollégának az egyik elítélt, ám ha látták volna a tekintetét, bizonyára elhinnék: szavainak komoly elhatározás szolgál támasztékul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!