Hírek

2017.05.19. 15:35

Változnunk kell, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

DUNAÚJVÁROS - A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának segítségével szeretnénk egy rendszeressé váló, a közlekedéssel, annak biztonságosabbá tételével foglalkozó sorozatot útjára indítani.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztály a Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság útján is igyekszik ebbe a munkába bevonni a közlekedőket is. Nagy sikerrel zajlott a "táblavadász" projekt, amelynek keretében bárki jelezhette, ha olyan forgalmi renddel találkozik, amely számára nem egyértelmű, vagy véleménye szerint hibás. Talán ez a tevékenység is hozzájárul ahhoz, hogy az a baleseti helyzetkép, amely 2015 óta folyamatosan javul, továbbra is tartani tudja ezt a tendenciát. 2015-ben - az előző évhez képest - Dunaújváros környékén 16 százalékkal lett kevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, majd a 2016. évben még újabb 12 százalékot tudott javulni ez az adat. Összességében úgy lehet ezt igazán érzékletessé tenni, ha elmondjuk, hogy amíg például a 2011-ben 225 személy sérült közúti közlekedési balesetben a városban és vonzáskörzetében, addig 2016-ban ez a szám 148-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy tavaly 77 személlyel kevesebbért - apáért, anyáért, gyermekért - kellett aggódniuk családtagjaiknak, mint öt évvel korábban. A közlekedési rendőrök tevékenységének tehát nem a bírságok mértéke vagy mennyisége, hanem ez a számadat a mérőszáma. Ennek érdekében próbálják mindenki felé közvetíteni: a szabályos közlekedés életet ment!

A vasmű előtti téren is gondot okoz a szabálytalan helyen való parkolás Fotó: Dunaújvárosi RK

Bevezetésként egy kevésbé veszélyes, de mindenki számára vitára okot adó témával készültek a szakemberek. Ez pedig a parkolási rend kialakításának fontossága, a szabályos parkolás kérdése, hiszen a város számos területén szembesülhetünk ezzel a problémával. Úgy a Római városrészben, mint a Vasmű téren, vagy a belvárosban. Nyilvánvaló, hogy egy nagyvárosban nincs olyan, hogy elég parkoló. Mindig lehet találkozni időszakosan túlzsúfolt helyekkel. A fizető parkolás sok helyen nyújthat erre megoldást, de mindenhol biztosan nem. Valamilyen szemléletváltásnak kell történnie ahhoz, hogy az emberek elfogadják, nem lehet centikre a céljuktól megállni. Bizony sok esetben kell egy kis gyaloglás. A rendőröknek, közterület-felügyelőknek nincs sok eszköz a kezükben, ha a rend kialakítását jó irányba szeretnék terelni: vagy bírságolnak, vagy feljelentenek, vagy figyelmeztetnek. Az ellenőrzések, a figyelemfelhívások folyamatosan megtörténnek, amit a járművek szélvédőjén elhelyezett cetlivel hoznak a szabálysértő tudtára.

A bírság az adott megállási, várakozási szabályok megsértésének mikéntjétől függően elég széles skálán mozoghat. Első alkalommal leginkább öt-tizenötezer forint közötti összeggel találkozik a vétkes, de ez később - a szabálysértési "előélettől" függően - akár magasabb bírságtételre is rúghat.

A legörvendetesebb persze az lenne, ha úgy tudna egy szabályos, biztonságos parkolási rend kialakulni, hogy minél kevesebb embernek kelljen bírságot fizetnie. Amennyiben az emberek maguktól belátnák, hogy például egy-egy gyalogos átkelőhely előtt nem csak szabálytalan a parkolás, de veszélyes is, hiszen a közeledő jármű nem látja az átkelni szándékozó gyalogost. Ha belátnák, hogy a szabálytalanul parkoló miatt elfordulni nem tudó buszon is emberek utaznak, vagy a földszinti lakásban lakót zavarja a járdára - így az ablaka alá - felparkoló jármű zaja.

Mindenki számára ismert a "Közlekedjünk együtt!" szlogen, de én kiegészíteném ezt valamivel: "Közlekedjünk együtt, egymásért!"

Németh Miklós

őrnagy, közlekedésrendészeti osztályvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!