Hírek

2015.05.14. 15:52

Gyerekeket oktattak a biztonságos kerékpározásra

Dunaújváros - A közbiztonsági hónap keretében a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság csütörtöktől háromnapos közlekedésbiztonsági sorozatot tart, amelynek keretében csütörtökön az iskolás gyerekeket várták.

Gallai Péter

Az Interspar áruház parkolójában alakították ki azt a kerékpáros ügyességi pályát, amelyet a KRESZ totó kitöltése után kellett teljesíteniük a diákoknak, akik a Dózsa és az Arany iskolából érkeztek. Utóbbi intézmény harmadikosai érkeztek legelőször, Rehányné Fejes Éva osztályfőnök vezetésével. Mint a tanárnő kérdésünkre elmondta, a gyerekekkel nem készültek külön a mai napra, akik környezetvédelem órákon belül ismerkedtek meg a közlekedési ismeretekkel. Miután az ifjak túljutottak a KRESZ feladatlap kitöltésén, szabályszerűen felvették a sisakot, a könyök- és térdvédőket, majd a rendőrség által biztosított kerékpárokkal, az egyenruhások folyamatos segítsége mellett teljesítették a pályát. Mindezekért természetesen nem maradtak el az ajándékok sem.

A legelső kerékpáros Szabó Kitti volt, akinek szóban Dobi Zoltán segített a pálya teljesítéséhez
Fotó: Ady Géza

A Dunaújvárosi Balesetmegelőzési Bizottság és a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság jóvoltából csupa hasznos ajándékot kaptak a diákok: kerékpáros lámpa, világító karkötő, küllő prizma. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nagy Zoltán ezredes, Dunaújvárosi rendőrkapitánya is, aki csak támogatni tudta ezt a kezdeményezést. Mint lapunknak fogalmazott: nagyon fontos, hogy a gyerekek már ennyi idősen játékos formában tanulják meg a szabályokat, a helyes közlekedést, emellett kötetlen formában találkozhatnak egyenruhás rendőrökkel is. Németh Miklós közlekedésrendészeti osztályvezető ezt azzal egészítette ki: a gyerekek a legveszélyeztetettebb célcsoportba tartoznak, ezért is kezelik kiemelten az ő oktatásukat.

A programsorozat ma már a felnőttek bevonásával folytatódik, 8 órakor a rendőrkapitányságon a megnyitóval, majd a KRESZ tesztek kitöltésével kezdődik az V. Uralom az Autóm vezetéstechnikai nap. Az elméleti és gyakorlati feladatokkal – ennek helyszíne szintén az Interspar áruház parkolója – színesített rendezvényre a Dunaújváros területén lévő nagyobb cégeket, vállalatokat, rendvédelmi szervek csapatait hívtak meg. A nézők, látogatók számára lesz KRESZ TOTÓ, gumiabroncs bemutató, szabályos kerékcsere, valamint kerékpáros ügyességi pálya.

Szombaton pedig a Dunaújvárosi Túra Motor Klub közreműködésével szervezik meg a Biztonságban két keréken biztonságtechnikai napot. A megnyitó 9 órakor a rendőrkapitányság tanácstermében lesz, majd az Interspar áruház parkolójában az ORFK munkatársai frissítik fel a motorosok elméleti és gyakorlati ismereteit, mutatják be az új technikai fogásokat. A rendezvényre a helyszínen is lehet regisztrálni.A kilátogatókat KRESZ TOTÓ, biztonsági öv szimulátor, „részeg szemüveg” kipróbálása várja. A gyermekek részére légvárat, arcfestést, valamint kerékpáros ügyességi pályát alakítanak ki. A rendezvény zárásaként pedig 16 órától Dunaújváros területén motoros felvonulást tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!