Hírek

2016.02.10. 19:59

Közmeghallgatás Kisapostagon: fő az út!

Kisapostag - A legfontosabb: egyensúlyban van a költségvetés bevételi és kiadási oldala a településen.

Pekarek János

Az elmúlt év eredményeiről és az idei tervekről rendeztek közmeghallgatást Kisapostagon, a település művelődési házában - ami egyben a polgármesteri hivatal földszintje is.

Innen a hasonlat: jó erős fél házzal telt a kedd esti összejövetel. Mintegy ötven-hatvan ember vett részt a beszélgetésen, amely létszám Kisapostagon nem számít soknak! Itt nagyobb arányú közösségi részvételhez vannak szokva...

Nagy Attila polgármester úgy fogalmazott bevezetőjében: 2015 a tervezés éve volt a faluban. Kevés forrás birtokában csak minimális előrelépésre futotta a községben. Fő céljuk így idén is aktuális maradt: szeretnék minél hamarabb és minél alaposabban megoldani a felszíni csapadékvíz-elvezetést.

Erős félházzal zajlott le a közmeghallgatás a kisapostagi művelődési ház nagytermében kedden

Sok tervük van erre, legtöbbje engedélyezés alatt, február 28-tól pedig a pályázati lehetőségek is megnyílnak ezen évtizedes probléma megoldásához. Ezzel sok minden más is összefügg. Például a főutca melletti (ma még nem létező) járdák kiépítése is kapcsolódik ehhez az építkezés-sorozathoz. Mint ahogyan a Dunaújvárostól a Duna-hídig és a faluba vezető kerékpárút, valamint külterületi utak rendezése, kiépítése is függvénye e projektnek.

Nagy terveket dédelget Kisapostag a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) kormányzati projekttel kapcsolatban is! Úgy látják, hogy építési telkek felvásárlásával, kialakításával, fiatalok ide csábításával és támogatásával jelentősen fellendíthetnék a falu fejlődését.

Mindemellett az idei költségvetés tervezetében elsősorban az útjavításokra és -karbantartásokra összpontosítanak.

A 2016-os évre összesen 124 millió 422 ezer forint bevételt - és ugyanennyi kiadást terveznek. A községben még sokan emlékeznek az elmúlt évekből, hogy nem mindig volt egyensúlyban a költségvetés bevételi és kiadási oldala, s nem a bevétel miatt...

A tervek között szerepel például telephely-vásárlás: éppen az útjavítási, útkarbantartási feladatok miatt. Az ehhez szükséges gépek és anyagok tárolásához hely kell. Kialakítottak egy komposztáló telepet is a zöldhulladék feldolgozására ám kiderült, hogy sokan sajátosan értelmezik a zöldhulladék (növényi nyesedék) fogalmát. Ahogyan a polgármester megjegyezte: attól, hogy a törött és kidobott WC-kagyló zöldre van festve, az még nem zöldhulladék...

Útfelújításra összesen ötmillió, építési telkek vásárlására hatmillió forintot különítettek el Kisapostag 2016-os költségvetésében.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!