Mezőfalva

2013.01.25. 22:07

Közmeghallgatás: szerényen, de haladnak előre

A munkaügyi központ támogatásával faapríték gépet, tárolót és kazánt vásároltak, azzal fűtik jövőre az óvodát, a konyhát és a hivatalt jelentette be a polgármester a közmeghallgatáston Mezőfalván.

Körmendi Erzsébet

Az iskolát átvette az állam, az üzemeltetését az önkormányzat vállalta. A feladatfinanszírozás és a gyermeklétszám csökkenése miatt gondolkodnak a vegyes csoportok kialakításában. Egészségügy: visszatér az eddig gyeden lévő háziorvos, dr. Bartos Krisztina, és új védőnője van a falunak, Kele Krisztina.

Az Öregek Napköziotthonában a létszám csökkent, ezért a határozott idejű dolgozói szerződéseket nem tudták meghosszabbítani. Nyugdíjba vonult dr. Woth László, a jegyzői állásra pályázatot írtak ki, és a járási hivatal januártól számos feladatot átvett a polgármesteri hivataltól Mezőfalván járási kirendeltség működik.

Egyebek mellett ezekről a témakörökről adott részletes tájékoztatást Márok Csaba polgármester az idei költségvetés elfogadása előtt megtartott közmeghallgatáson. Az Egészségháznál, a Semmelweis utca végén útfelújítást tervez az önkormányzat: pályázati forrást nem nyertek, úgyhogy helyreállítják az utcát, ameddig telik az önkormányzati pénzből, mondta a polgármester. A költségvetésre utalva hozzátette: előre láthatólag idén 520 millió 749 ezer forint bevételből gazdálkodhatnak, a hitelkonszolidációnak köszönhetően a csatornázás első ütemére felvett 75 millió forintal, valamint a folyószámlahitel 30 milliójával csökkentek a terhek. Pályáztak épületenergetikai fejlesztésre és napkollektorokban gondolkodnak, amely megoldaná az iskolát kivéve minden intézmény áramellátását. A tájékoztató után résztvevőkkel közös, konstruktív beszélgetéssel folytatódott a közmeghallgatás.

Kovács György a Kinizsi utca mostoha útviszonyinak javításában kért segítséget, Nagy Irén elfoglalva a polgármester helyét a pódiumon egyebek mellett az idősek gondjairól beszélt. Nyomatékosan szóba került mégpedig a belvízveszély miatt , hogy tisztítani kell az árkokat, átereszeket még a tavasz előtt. Horváth László a térfigyelő kamerákra kérdezett rá, mert sok a betörés. Ez utóbbi témakörhöz többen is hozzászóltak, Kristofory Valter atya durva példát mondott: már nem csak a település peremén fosztogatnak a tolvajok, a központba is bemerészkednek, az északa kivilágított templomot megbontották, elvitték az oldalára szerelt vas csövet és elkezdték szétszedni az udvarban lévő ablakpárkányokat. Márok Csaba lépéseket ígért, mint mondta, felveszi a kapcsolatot a falu két körzeti megbízottjával, valamint azt javasolta a lakóknak, minden gyanús autót, személyt, körülményt jelezzenek a polgárőröknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!