Hírek

2015.03.02. 13:55

Közös sétával az emlőrák ellen

Dunaújváros - Az idejében felismert mellrák gyógyítható - ezért fontos elmenni a mammográfiás szűrésen, és erre hívják fel a hölgyek figyelmét sétával is a nőnap előtt.

Körmendi Erzsébet

Vajda Gyuláné is felhívja a nőtársai figyelmét arra: nagyon fontos részt venni az ingyenes és fájdalommentes szűrővizsgálaton (Fotó: Ady Géza)

A mobil szűrőállomás (piros kamion) a fehér rendelő sarkánál, az Egészségfejlesztési Intézetnél várja a meghívóval rendelkező hölgyeket március 27-ig hétköznapokon 9-15,30-ig.

A kamion nyitva lesz ezen a héten szombaton is, március hetedikét a „Séta az emlőrák ellen” program ideje alatt 9 órától délután fél négyig.

A Séta az emlőrák ellen című rendezvény a Dunaújvárosi Járási Népegészségügyi Intézet, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, a Dunaújvárosi Egészségmegőrzési Központ, valamint a Szent Pantaleon Kórház Egészségfejlesztési Irodájának közös szervezésében várja a résztvevőket. Célkitűzésük, hogy a nőnaphoz kapcsolódóan felhívják a nők figyelmét arra, hogy az életért, az egészségéért elsősorban mindenki maga felelős!

A résztvevők reggel 9 óra után találkoznak a Dózsa mozi előtti éren, ahol dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője köszönti a lányokat, asszonyokat fél 10-kor. Utána (háromnegyed 10-kor) közösen sétálnak a következő útvonalon: Dózsa mozi – Kossuth utca – Vasmű út páros oldala – rendelőintézet – Intercisa Múzeum – Városháza tér – Városháza C-szárny. Ott Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tisztifőorvos mondja el megnyitó gondolatait. Dr. Pásztor László, a megyei egészségfejlesztési osztályvezető főorvosa „Az egészség drága – drága az egészség? címmel tart előadást. Kleinné Németh Judit, a Dunaújvárosi Egészségmegőrzési Központ intézményvezetője a lelki okokról beszél, Kárpáti Zsuzsa és Horváth Éva pedig A lehetséges lelki okok a betegség hátterében a „Mellrák után is van élet – együtt könnyebb!” címmel osztja meg gondolatait a résztvevőkkel.

A programhoz kapcsolódóan a Kleopátra stúdió bemutatóját láthatják. Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is fogadják az érdeklődőket a rendezvény ideje alatt, életmód tanácsokat adnak, szűrővizsgálatokat végeznek, programokat ajánlanak a Korányi Sándor utca 4. alatt.

A séta szervezői lehetőséget kívánnak nyújtani az érdeklődőknek, hogy minél többet megtudjanak a megelőzés lehetőségeiről, az emlőszűrés menetéről, az emlődaganat kezeléséről, a gyógyulás esélyeiről, a műtétet követő lehetőségekről. A programon résztvevők konzultálhatnak szakemberekkel és olyanokkal is, akik már megvívták csatájukat és győztesen kerültek ki a betegségből – és felhívják a figyelmet a szűrésekre, a megelőzésre.

 

Ebben az évben is minden olyan dunaújvárosi 45-65 év közötti hölgy névre szóló meghívót kap, aki két éven belül nem vett részt emlővizsgálaton. Dunaújvárosban ezúttal 2800 meghívót küldött ki a népegészségügyi szolgálat.

Ezeket a vizsgálatokat nem a kórházak, szakorvosok szervezik, hanem a kormányhivatal szakigazgatási szerve. Ezért csak a meghívójukval rendelkezőket fogadják. Viszont azokat is várják, akiknek korábban (például tavaly ősszel) kellett volna menniük, de akkor nem tudtak részt venni a vizsgálaton. A szűrés ingyenes.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!