Hírek

2015.01.16. 14:45

Közösen védik az erdőket

Mezőfalva/Soponya - Az idei már az ötödik tél, amikor kommandó vigyáz a térség erdeire. A Mezőfalváról indult kezdeményezést meghonosították megyeszerte.

Körmendi Erzsébet

A Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és Mezőfalva Nagyközség Önkormányzatának közös szervezésében találkoztak az erdőgazdálkodók, az erdőgondnokok, a rendőrségi és polgárőrségi vezetők Soponyán szerdán azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elhatározzák és bejelentsék: ezen a télen az útjára indítják a hagyományos erdők védelme akciójukat. A találkozáson szó volt számos aktuális tennivalóról, valamint megbeszélték a feladatokat, azt, hogy hol és mikor, milyen létszámmal razziáznak.

Erdőgazdálkodók, rendőrök, polgárőrök beszélték meg az erdővédelmi teendőket. Jobbról Sebestyén János szemben Majoros Gábor

Érthető módon az utóbbiról nem kérdeztük Márok Csabát, Mezőfalva polgármesterét, mert ezek az információk titkosak: nem árulná el, hiszen akkor híre megy, és nem tudják rajtaütés szerűen elkapna az erdőkben garázdálkodó fatolvajokat. Azt viszont elmondta a polgármester, hogy a megbeszélésen részt vett a megyei rendőrfőkapitány, valamint a megye valamennyi területéről a kapitánysági vezetők is fontosnak tartották az aktív közreműködést. Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója vezette a megbeszélést, házigazdaként elmondta: jónak és hasznosnak ítéli az eddigi együttműködést, és megköszönte a rendőrségnek, hogy segít megvédeni az erdőket az illegális kitermelőkkel szemben.

Márok Csaba hangsúlyozta, örül annak, hogy a mezőfalvi kezdeményezés megyei szintűvé nőtte ki magát, más térségek is átveszik az itteni jó gyakorlatot, ami egyrészt igazolja a szükségességét, másrészt bizonyítja a sikerességét.

- A Vadex által támogatott szociális tűzifa program is kiegészítője az erdővédelmi akciónak. Mi például ezen a télen harminckét köbméter tüzelőt osztottunk ki a mezőfalvi rászorulóknak, akiknek így nem kell az erdőkből gyűjtögetve beszerezniük a gyújtóst - emelte ki a községi vezető.

Az erdőgondnokok vetették fel a tanácskozáson, az erdei melléktermékek gyűjtésének szabályait: gombát bizonyos mennyiségit hazavihetnek az erdőből, az ott talált, elhullajtott agancsokat viszont nem. Az erdős területek, főleg azoknak az út menti szélei tele vannak oda szállított hulladékkal, törmelékkel, vagy eldobált szeméttel. Ez ellen keveset tehet az erdővédő kommandó viszont, ha razzia közben bárkit rajta kapnak illegális hulladéklerakáson, akkor az illető teljes bizonyossággal számíthat a megérdemelt büntetésére. Ahogyan azok is, akik más erdejében vágja ki az eladásra szánt tüzelőanyagot.

Az első erdővédő akció csütörtökön volt Mezőfalván, de nem találkoztak illetéktelenekkel. Ami jó hír...

A Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. adatai alapján az elmúlt télen összesen tizenhat esetben kellett a rendőrségen feljelentést tenniük azért, mert fatolvajok garázdálkodtak az erdőkben. Az illegális fakitermelők által okozott kárt kétmillió forintra becsülik a szakemberek. Jelentősnek tűnik az összeg, viszont sokkal több is lehetne ahogyan volt is korábban , mielőtt a polgárőrségekkel, rendőri szervekkel szövetkeztek a tolvajok ellen. Érzékeltetésül felhozzuk azt a mezőfalvi példát, ahonnan ered az erdővédő akció, hiszen az önmagában egymillió forintos kár volt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!