Hírek

2016.04.15. 15:30

KÖSZ, Hankook! Újabb elemmel bővült az önkéntes programsorozat

Dunaújváros - Az önkéntes programok évek óta a Hankook Tire Magyarország Kft. társadalmi szerepvállalásának jelentős részét képezik.

Várkonyi Zsolt

A cég társadalmi szerepvállalása a környezet, egészség és az oktatási-társadalmi ügyek hármas egységére épül. Ezek egyike a már hagyományosnak tekinthető, az idén negyedik alkalommal életre hívott, az alkalmazottakat aktívan bevonó támogatási program, a Dolgozói Önkéntes Program , míg a másik a Közösségi Összefogás a Szebbért , a KÖSZ, Hankook! , amely a vállalat legújabb kezdeményezése.

A dolgozói önkéntes program a 2012-ben útjára indított átfogó társadalmi felelősségvállalási programsorozat, a Hankook Értékteremtő Program része. Ebben a vállalat a dolgozók által javasolt közhasznú szervezeteknek és közintézményeknek nyújt segítséget a rácalmási gyár tágabb környezetében. A kezdeményezés célja, hogy a dolgozók önkéntes munkájukkal is hozzájáruljanak a helyi közösségek mindennapjainak könnyítéséhez. Mindehhez a Hankook biztosítja az anyagi támogatást. A program tehát a munkavállalók önkéntes munkáján és a Hankook anyagi támogatásán alapul. 2016-ban 30 önkéntes projekt valósulhat meg, mintegy 12 millió forint összértékben - mondta el lapunknak Serfőző Zsóka, a program koordinátora.

A jelentkezőknek olyan terveket kellett benyújtaniuk pályázat formájában, amelyeket öntevékeny módon tudnak megszervezni és elvégezni, így személyes érintettségük révén, saját lakókörnyezetük szebbé-jobbá tételéhez járulhatnak hozzá ebben a formában. Fontosnak tartják, hogy olyan szervezeteket, intézményeket támogassanak, amelyek értünk dolgoznak. Az idén megvalósítandó projekt tervek számos területre kiterjednek a bölcsődék, óvodák és iskolák külső-belső megszépítésétől az önkéntes tűzoltóság parkolójának felújításáig.

Az akció Dunaújvároson kívül kilenc környékbeli települést több mint 52 ezer embert érint majd közvetetten. A négy éve indított kezdeményezésüket évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi. A cég önkéntesei várhatóan május és szeptember között dolgoznak majd a projektek megvalósításán.

Az idei évben egy újabb pillérrel is bővült a Hankook önkéntes programja - tájékoztatott Roy Katalin, a cég kommunikációs vezetője. A március 31-én indított KÖSZ, Hankook , azaz a Közösségi Összefogás a Szebbért kezdeményezésben - a dolgozókon túl - mostantól Dunaújváros és környékének lakói is aktívan részt vehetnek az önkéntes munkában, és lakókörnyezetük szebbé tételében.

Tovább szépül Dunaújváros a Hankook önkéntes programjai keretében. Roy Katalin kommunikációs vezető szerint az önkormányzattal egyeztetett módon felépített KÖSZ, Hankook! projekt egyik helyszíne a Dózsa mozi és az előtte lévő közösségi tér lehet

Az erre a célra létrehozott www.koszhankook.hu nevű weboldalon április 22-ig adhatják le szavazatukat arra, hogy Dunaújváros mely részei újuljanak meg, az aktívabb szavazók ugyanitt jelentkezhetnek önkéntesnek is, így még inkább részesévé válhatnak a közösség környezetépítő tevékenységnek.

A website-on összesen öt tervezett projekt található, a szavazatok összesítését követően pedig a két legtöbb szavazatot elért projekt fog megvalósulni. A városban nagyon sok lehetőség adódik - mondta a kommunikációs vezető. A mozi tér egy központi terület, szeretik az emberek és van is mit csiszolni rajta. Egy sportpálya felújítása is kiemelt, hiszen a sport a fiataloknak és időseknek is mindig fontos, és igénylik, hogy legyenek olyan szabadtéri sporteszközök, amelyeket használni tudnak. A tűzoltók és a mentők kettőséről sem szabad megfeledkezni, hiszen amikor ők kapnak, akkor azzal olyat, olyan eszközöket kapnak, amelyekkel a munkájukat jobban el tudják látni, és amelyeket a mi érdekünkben használnak. Gyümölcsfát ültetni pedig mindig jó dolog, mert az arra járó mindig szakíthat, ehet belőle.

További érdekesség, hogy az aktívabb szavazók szintén ezen a honlapon jelentkezhetnek önkéntesnek is, így még inkább részesévé válhatnak a közösség- és környezetépítő tevékenységnek.

A kiválasztott projektek megvalósításához az egész város összefogására szükség lesz: a Hankook biztosítja az eszközöket és segédanyagokat, Dunaújváros önkormányzata az engedélyeket; a lakóközösségek pedig önkéntesekként járulhatnak hozzá a program sikeréhez.

Már közel száz önkéntes jelentkezett az önkéntes munkára, s továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, és tegyük együtt szebbé városunkat - kapcsolódott be a beszélgetésbe Boda Bence a KÖSZ, Hankook! program koordinátora.

Lényegében néhány nap alatt több ezer szavazat érkezett már a megadott e-mail címre: vezet a sportpálya, második helyre küzdötte fel magát a tűzoltó laktanya felújítás, és harmadik jelenleg a Dózsa mozi tér csinosítása. Az öt helyszínt cégen belül választottuk ki. Úgy gondoltuk, hogy ezek azok a dolgok, amelyek talán a legjobban érdeklik az embereket a városban és talán ezek azok, amivel hozzá tudunk járulni ahhoz, mint ahogy a program neve is mutatja, hogy szebb és élhetőbb legyen a város.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!