Hírek

2014.12.18. 18:55

Intézményfenntartó helyett vállalkozásbarát önkormányzatoké a jövő

Sárbogárd/Dunaújváros - Varga Gábor országgyűlési képviselő kötetlen beszélgetésre hívta körzete polgármestereit csütörtökön. A miértről a képviselőt kérdeztük.

Várkonyi Zsolt

Varga Gábor országgyűlési képviselő körzetéhez a Fejér megyei települések egyharmada tartozik (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A sárbogárdi találkozó célja egyrészt az volt, hogy ez a harmincöt településvezető, aki ebbe a Fejér megyei 5. számú országgyűlési választókerületbe tartozik- Kisapostagtól Lepsényig, Abától Vajtáig, Szabadegyházától Szabadhídvégig - jobban megismerje egymást, másrészt szeretnénk jobban összefogni a 2014-2020-as időszakra vonatkozó uniós projekteket is. Ismeretes, hogy a területi operatív programok a megyei önkormányzathoz, a megyei területfejlesztési tanácshoz tartoznak, de ezenkívül számos más operatív programból lehet majd meríteni és mi ezeknek a közös koordinációját szeretnénk felvállalni mind az önkormányzatokat, mind a kis- és közepes vállalkozásokat, mind pedig a civil szervezeteket tekintve..

A leghatékonyabb az, ha a feladatokhoz méretezett saját projektcéggel indulunk neki ezeknek a megmérettetéseknek Az elmúlt időszakok tapasztalatait figyelembe véve mi is meg tudjuk szervezni önkormányzati szinten ezt a szervezetet, amely rugalmas nonprofit szervezetként stratégiát tud készíteni, ezeket a projekteket meg tudja írni, le tudja vezényelni. Nagyon sok vállalkozás, óriási gazdasági potenciál létezik ezeken a településeken. Ha ezeket meg tudjuk mozgatni egy-egy közös cél érdekében, akkor ezek a programok még hatékonyabbak lehetnek. Az önkormányzatoknak a következő időszakban a különböző intézményfenntartói hatáskörből egyre inkább át kell térni az emberek életét megkönnyítő vállalkozásbarát, vállalkozás-menedzselő önkormányzatokká.

Ennek nagyon nagy közösségteremtő, közösségmegtartó ereje van. Ma ez a kohézió hiányzik a településekről, és ennek a katalizátorának az önkormányzatoknak kell lenniük.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!