Hírek

2013.10.01. 15:55

Kukorica? Felejtsük el...

Dunaújváros - Ismét összetorlódtak a munkák a földeken, de zavarodott a piac: azt is nehéz eladni, ami jól termett.

Pekarek János

- Nagyon torlódnak a mezőgazdasági munkák! - fogalmazta meg az idén már nem először így a határbeli helyzetet a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője, Márkli János.

Lapunk régi agrárszakértője elmondta: az őszre is az volt a jellemző, mint a tavaszra és a nyárra. Azaz a nagyon száraz és a nagyon csapadékos időszakok egyaránt hosszúra nyúltak és hirtelen követték egymást. Márpedig mindkét fajta időjárás szükségképpen kevesebb időt hagy vagy az érésre, vagy a betakarításra, vagy a vetésre.

Márkli: Zavarodott a piac, nagyon nehéz most eladni bármit is, hiába jó termés

Most is pontosan ez történik. A nyár utolsó és az ősz első heteiben a nagy szárazság miatt nem tudtak talajelőkészítéssel foglalkozni, később a nagy esők pedig ismét hátráltatták a munkát.

Jó hír viszont mindennek ellenére, hogy a termés java része magtárban van. Búzából, kukoricából, napraforgóból egyaránt. Talán csak a kukorica sínylette meg a szokatlan időjársi ciklusokat s e terménynek az ára is katasztrofális Márkli szerint. Míg tavaly hatvan-hetvenezer forintot fizettek egy tonna kukoricáért, idén negyvenezer forint alatt van tonnája de nem keresik. Ez az ár pedig a z önköltséget sem fedezi. Nem keresik a napraforgót sem, se itthon, se külföldön.

A búza is a jelek szerint hiába fizetett olyan jól mennyiségben, mint már régen.

- Zavarodott a piac, nagyon nehéz most bármit is eladni! - jelezte a fő problémát a mezőgazdász. A Pentele Zrt. ugyan megoldotta az értékesítést : Olaszországban, de ez közel sem mindenütt sikerült, hiába a jó termés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!