Hírek

2013.04.05. 16:54

Kulcs: ahol a part szakad

Kulcs - Pénteken visszatérhettek otthonukba azok a lakók, akiknek csütörtökön ki kellett költözniük a partcsúszás miatt.

Körmendi Erzsébet

A kulcsi löszpart ismét és erőteljesen megindult a Duna irányába. Az üdülőrészen, a Sőtér sétány alatt körülbelül kétszáz méteres szakaszon húzódik végig a repedés, amely mentén helyenként  már a másfél méteres mélységet is eléri a szakadás. A Sőtér sétány alatti partrész folyamatosan csúszik lefelé, veszélyeztetve  az alatta lévő Dunapart utca négy telkét is. A sétányon  érintett hat ingatlan közül kettő családi ház, amelyben laknak - az ott élőknek csütörtökön ideiglenesen el  kellett hagyniuk otthonukat. A védelmi bizottság engedélyezte április 5-én, pénteken  a visszaköltözést.

Fotó: Vohlmann György

A Dunaújvárosi Járási Helyi Védelmi Bizottság tagjai szakértőkkel együtt végig járták  Kulcs Duna-parti részének csúszással és belvízzel érintett kritikus szakaszait  pénteken reggel, majd összeült a bizottság és megbeszélték a teendőket...

A Sőtér sétány egyik gyönyörű családi  háza alatt a közmunkaprogram keretében rézsűzték a partot, vízelvezető árkot betonoztak két évvel ezelőtt. A törésvonal mentén már csak betondarabok emlékeztetnek az árokra. Mindez talán tíz méterre van a négy éve épült családi háztól, amelyből ki kell költözni csütörtökön. A neve elhallgatását kérő egyik lakó szerint  tőlük három házra úgy hömpölyög ki  a sár a part repedéséből, mint a láva, és folyik lefelé a Dunapart utca felé...

A védelmi bizottság  geotechnikai szakértő véleményére alapozva  feladatokat határozott meg pénteken. A kritikus területen  naponta mérni kell a vízszintet a  kutakban. A hajóállomás felett szintén naponkénti rendszerességgel kell ellenőrizni a mozgó, elfolyósodott talaj és a házak közötti távolságot.

Kiss Csaba, Kulcs polgármestere II. fokú belvízvédelmi készültséget is elrendelt a faluban, mert nem elég a partmozgás,  a virághegyi városrészben a talajvíz okoz gondot: több mint ötven épület pincéjében, szuterénjében feljött a víz, amely a lakásként használt nyaralókban  a kazánokat is veszélyezteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!