Hírek

2017.07.23. 16:05

Ruházattal, permetekkel megelőzhető a csípés, de akkor is figyelni kell!

Ma már a sűrűn lakott városok közterein, parkjaiban, sétálóerdeiben is találkozhatunk kullancsokkal!

Pekarek János

Minden kiránduló, túrázó, természetjáró életének megkeserítője lehet a kullancs – ami azonban a sűrűn lakott városok zöldövezeteiben, parkjaiban is egyre gyakrabban fordul elő. Bár létezik ellene védőoltás, azonban az is jár bizonyos kockázatokkal, és csak hosszabb időn keresztül alakul ki a védettség. Ajánlott tehát, ha különösen ügyelünk a kullancsokra, s betartunk néhány elővigyázatossági rendszabályt, különösen forró és száraz nyarakon, amikor ez a vérszívó a számára kedvező feltételek miatt elszaporodik!

A kullancs (latinul: lxodides) viszonylag kevéssé gazdaspecifikus, vérszívó élősködő. Főként emlősöket támad meg, de olykor madarakból és hüllőkből is szív vért.

A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (lxodes ricinus) amely Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet emberre.

Általában füves, gazos területen, árnyas erdőben, vízparton a leggyakoribb. A fűben vagy a bokrok lombjain rejtőzködnek.

A gyógyszertárakban kapható kullancs-eltávolító kanál használatban

Gyakran a hajban, a fülek mögött, vagy a végtagok tövének hajlataiban csípnek. Akár napokig is szívhatja a vérünket, ha nem vesszük észre! Az egy napon belül megtalált és eltávolított kullancs még szinte biztosan nem okoz fertőzést - ha az eltávolítása szakszerű volt.

Tehát a kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani testünkből! Erre való a speciálisan kialakított, gyógyszertárakban kapható kullancs-eltávolító csipesz vagy kanál. Más eszköz híján csipesszel, néha körömmel is eltávolítható. Ehhez a bőrhöz legközelebb kell megfogni, óvatos, de határozott mozdulattal kihúzni. Vigyázni kell arra, hogy a potroha ne nyomódjon meg, mert akkor kórokozókat köphet a sebbe! A fej beszakadása önmagában nem baj, később kilökődik. A sebet fertőtleníteni kell.

Ruházatunkkal is sokat tehetünk a kullancsok ellen. Lehetőleg ne rövidnadrágban és pólóban menjünk kirándulni: a nyakban, csuklónál, bokánál zárt ruha, s a fejfedő fontos védekező eszköz. Ha a ruha világos színű, még jobb, mert azon könnyű észrevenni a kullancsot.

Jelentős védelmet adnak a szúnyog- és kullancsriasztó szerek, ám ezekkel két-három óránként be kell fújnunk magunkat, mert hatásuk az idő múltával csökken. A B-vitamin rendszeres szedése is segíthet. Az, amit kullancs elleni védőoltásként emlegetünk, valójában a vírusos agyvelőgyulladás elleni oltás. Kétféle oltás létezik, mindkettő gyermekeknek és felnőtteknek való változatban. A legjobb, ha még télen elkezdjük az oltássorozatot, ami jó esetben négy oltást jelent. Ezek egyhónapi, majd egy évi szünettel követik egymást, a negyedik oltást három év múlva kell beadni.

Gál Sándor

Gál Blanka

Horváth Szilvia




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!