Hírek

2016.07.04. 16:55

Kullancstámadással szemben

Dunaújváros - Ne gondoljuk, hogy csak erdőkben, hegyekben találkozhatunk kullanccsal: városi parkokban is előfordul!

Pekarek János

Segélykiáltásokkal felérő híradásokkal találkozhatunk az ország feléből: olyan sok arrafelé a kullancs, hogy egyes hírek szerint néhány város játszóterein söprűvel lehetne söpörni a kártevőket.

A kullancs kiszedéséhez a legalkalmasabb szerszám a csipesz

Ugyanakkor nem lehet permetezéses irtást szervezni ellenük, mivel az egyetlen hatóanyag számos járulékos kártékony hatása miatt tiltott az Európai Unióban.

Vidékünkön egyelőre nem jelezte senki és semmi, azaz egyetlen hivatalos szerv sem, hogy katasztrofális lenne a helyzet - ugyanakkor jó okunk van az óvatosságra.

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi osztályának kirendeltségvezetője lapunknak elmondta: mint minden olyan évben, amikor enyhe a tél, azaz az olyan kórokozók, mint a kullancsok, könnyen áttelelnek, tavasztól törvényszerűen sokkal nagyobb számban keserítik meg az emberek és az állatok életét, mint máskor.

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó népegészségügyi kirendeltségvezető sokhasznos tanáccsal lát el minket kullancs-ügyben Fotó: Archív

Márpedig most két ilyen, egymást követő enyhe télen vagyunk túl, mondta tiszti orvos asszony. Vidékünkön is sok a kullancs.

A kullancs legnagyobb számban az erdőkben, bokros, fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Ám városi környezetben is megtalálható: parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken, a települések határában. A kertekbe a háziállatok, kutyák, macskák, a madarak, vagy a vadon élő kisemlősök, mint például a sünök viszik be. A kullancs április-május-júniusban és szeptemberben a legaktívabb.

Tanácsok: az erdei túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket. Viseljünk világos színű (amelyen jól látszik a legapróbb kullancs is) ruhát, ami nyaknál, lábnál, csuklónál, bokánál zárt.

A bőrbe fúródott kullancsot mihamarabb el kell távolítani. Az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz legközelebb lévő részénél fogva, határozott mozdulattal vesszük ki. Célszerű a befúródott kullancs helyét és időpontot feljegyezni, hogy orvosunkat erről pontosan tájékoztathassuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!