Hírek

2017.07.11. 16:10

Különlegesség: a daruszentmiklósi óvoda felújításával ünnepelték a születésnapot

DARUSZENTMIKLÓS Egy európai hálózatával Magyarországon is tevékenykedő, holding különleges módon tette emlékezetessé a fönnállásának hatvanadik évfordulóját. Erről Kocsy Barnabás, a cég magyarországi ügyvezetője tájékoztatott bennünket.

Balogh Tamás

- A cégünk az idén hatvanéves, és a tulajdonos úgy döntött, hogy a születésnapra a BERNER Holding működési területén, Európa több mint húsz országában hatvan helyszínen, hatezer euró értékben, valamilyen szociális munkát végez! Az országok nagysága és a cég ottani teljesítményének arányában állapították meg a projektek számát, ennek megfelelően Magyarország területén egy ilyet hozhattunk tető alá - mondta Kocsy Barnabás, majd folytatta: - A csapatunkon belül megkérdeztük, hogy ki tud olyan helyszínt, ahol ezt az összeget jól tudják felhasználni?! A központunk Budapesten van, a direktértékesítő kollégáink az egész ország különböző területén élnek és dolgoznak, jól fel tudták mérni a segítségre szoruló közösségeket. A pályázaton indulóknak nagyon fontos kritériumoknak kellett megfelelniük. Mindenképpen egy csoportnak kellett előnyt biztosítaniuk, mint jelen estben egy óvodának. Nagyon fontos volt, hogy nemi, faji identitást nem sérthetett a projekt elvégzése. A konkrét elképzeléseket engedélyeztetni kellett az anyavállalattal. A felhívásunkra a gyakorlati felújító tevékenység elvégzésére is mindenhonnét érkeztek a kollégáink.

- A döntési folyamat eredményeként Daruszentmiklós óvodája lett az, ahol ezt a munkát elvégeztük. A tárgyalások folyamán kétszer találkoztam itt Rauf Norbert polgármester úrral, de számomra ez teljesen új és eddig ismeretlen helyszínnek számított - hangsúlyozta az ügyvezető.

A gyerekek által használt termeket ki is festették, és a plafont hőszigeteléssel látták el Fotók: Balogh Tamás

Másfél nap alatt végeztek. Ön egy varázsló is egy személyben?

- Ez egy százötven fős cég, amelynél egy hasonló elgondolás meghirdetésére nagyon sokan jelentkeznek. Ezért az első napon harmincan, a másodikon 25-en álltunk munkába. Ekkora munkaerővel, ennyi idő alatt meg lehet oldani ezt a feladatot.

Egy óvodában minden kis önkéntes munka nagy segítség. Itt egy nagy volumenű munkába kezdtek. Mit kellett elvégezni?

- A feladatokat több részre bontottuk. Szerencsére jutott pénz a gyerekek által használt nagyobb helyiségek radiátorainak, és ami hasonló fontosságú: a világításrendszer korszerűre cserélésére. Ezeket a termeket ki is festettük és a plafont hőszigeteléssel láttuk el. A saját termékeinket felhasználva, a külső játszóteret is fel tudtuk újítani. Egy különleges játszóhelyet műfüves burkolattal láttunk el. A bejárati ajtót hőszigetelt nyílászáró rendszerrel, a kültéri kerítéskapukat újakkal váltottuk le, hiszen nem voltak jó állapotban.

Makra József sokat tett azért, hogy a falu óvodáját segítsék

A sürgés-forgásban profi szakembereket is láttam!

- Vannak olyan feladatok, amiket „amatőrök" nem végezhetnek el. Ilyen például a villanyszerelés és a nyílászárócsere. A részfeladatok elvégzését a környékben dolgozó ügyfeleink részben teljesen ingyen, vagy anyagárban vállalták.

A cégvezető is szerszámot fogott a kezébe?

- Nem szeretem az elefántcsonttornyot, a mi cégünk nem így működik. Azt gondolom, hogy az a legjobb, ha az ember példát mutat. Nem sok olyan feladat van itt, amit én is képes vagyok kézzel megcsinálni, de azokat el is végzem. Együtt vagyunk, ilyenkor az ember nem vezető vagy beosztott. Valamennyien tesszük a dolgunkat a cél érdekében. Egy ilyen hívó szóra nálunk nagyon sokan megmozdulnak. Az egyik erősségünk a nagyon jó csapatszellem. Nyilván minden cégnél vannak viták, de itt alapvetően nagyon együtt tud mozdulni ez a csapat, ezért tudtunk a nyaraló, szabadságos szezonban több mint harmincan idejönni ezt a fontos és szép munkát elvégezni.

Rauf Norbert, Daruszentmiklós polgármestere szerint régóta várt fejlesztésekre kerülhetett sor. Kiemelte:

- Azt gondolom, hogy csoda történt. Az, hogy az ország különböző pontjairól ilyen sokan eljöttek hozzánk azért, hogy önzetlenül segítsenek az óvodánk felújításában, az valóban annak mondható. A cégcsoportnak itt él az egyik dolgozója a községben, és az ő ötlete nyomán megpróbáltunk egy sikeres anyagot készíteni. Elsősorban biztonságtechnikai és gyermekvédelmi célok vezéreltek bennünket.

Rauf Norbert polgármester, Kocsy Barnabás ügyvezető munka után

Másfajta pályázati forrással nem próbálkoztak?

- Nagyon sok pályázattal próbálkoztunk, de nem sikerült a mostani dolgokat hozzájuk tenni. Korábban már több fejlesztést is végrehajtottunk ezen az építményen. Napelemek kerültek fel, biomasszakazánt építettünk be, és mivel nem tudjuk azokat a megtakarításokat hozni, amit az uniós pályázatok várnak egy új beruházástól, ezért egyszerűen nem is tudtunk azokon indulni. Ez az oka, hogy az ezen a hét végén elkészülő fejlesztéseket nem végezhettük el idáig. Nagyszerű dolog, hogy megoldódnak ezek a problémáink. Az épület bizonyos részei komoly felújításra szorultak. Ilyen volt a világítástechnikánk, valamint a fűtésrendszerünk egyik része, továbbá a bejárati ajtó is, ami vasból készült, és már nem felelt meg a mai szabványoknak. Ezt már nagyon régóta szerettünk volna kicserélni. Ezek mellett a kerítéskapuk is nagyon rossz állapotban voltak.

Hogy választották ki a most sorra kerülő feladatokat?

- A pályázatban a szükséges feladatok szerepeltek. Tudtuk, hogy mik a lehetőségeink. Ez „csak" az anyagköltségekre vonatkozott. Az élő munkaerő ingyen van, hiszen azt a cég hozta. Megpróbáltuk kiszámolni, hogy mi az, ami ebbe a keretbe belefér. A lehetőségeihez képest minimális értékben, de az önkormányzat is hozzájárult a költségekhez.

Makra József az ajándékozó cég területi képviselője, de itt és most a projekt sikerkovácsa lett. Ő is értesült a lehetőségről, és mindent megtett azért, hogy egy jó pályázati anyaggal a saját falujába hozza a segítséget.

Mi motiválta ebben a projektkészítői munkában?

- A gyerekek. Az, hogy minél jobb és szebb helyen tölthessék az idejüket. Itt élek Daruszentmiklóson, és a kislányom is ebbe az óvodába jár. Ezért nagyon jól ismerem a körülményeiket, és azt is tudom, hogy a településünknek nem állt módjában ezeket a felújításokat elvégeztetni. Fontos volt, hogy segíteni tudtunk, és a szünet után kifestve várja a gyerekeket az intézmény, és az is, hogy megújuljon a világítása, jobb legyen a fűtése is. A mostani új eszközökkel sikerült az elektromos fogyasztást a felére csökkenteni.

Társaival közösen, kétkezi munkát is vállalt!

- A mai szakterületem a festés lenne, de sokat kell a koordinációval is foglalkoznom, hiszen itt mégiscsak nekem van közülünk a legnagyobb helyismeretem. Nem az az ember vagyok, aki ölbe tett kézzel nézi a többieket, szeretem ezt csinálni, és a kétkezi munkámmal hozzá szeretnék járulni az óvoda szépítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!