Hírek

2015.07.02. 17:14

Külsőségben megújulhat a Vasas

Dunaújváros – A közgyűlés egyhangú döntése alapján kétmillió forint támogatásban részesítik a Vasas Táncegyüttest. Megtudtuk, mire is költik.

Munkatársainktól

Mindezt a Campus Étteremben rendezett sajtótájékoztató keretében jelentették be, ahol elsőként Cserna Gábor polgármester osztotta meg gondolatait.  Kezdésként kiemelte: a képviselők pártállástól függetlenül támogatták a hatvanhárom éves, hazai és nemzetközi szinten is elismert, és a település hírnevét öregbítő Vasas Táncegyüttes kérelmét.

– A múlt héten nálunk rendezett megyenapon a polgármester kollégák közül nem volt olyan, aki ne hallott volna az együttesről, amelynek szerepe azért fontos, mert nemcsak felnőtt csoportot működtet, hanem minden korosztályt felölelő utánpótlása is rendszeresen szerepel a városi eseményeken.

Szőke Genovéva (balra) és Suplicz Mihály művészeti vezetők mellett Horváth Attila, a táncegyüttes alapítványának kuratóriumi elnöke, valamint Cserna Gábor polgármester

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a sikeres múlt és a nagyszerű jelen mellett a jövő is hasonló folytatást tartogat az együttes számára, az ehhez szükséges anyagi háttér megteremtéséhez összefogásra van szükség, s az önkormányzat lehetőségeihez mérten továbbra is támogatja a Vasast. Majd a jelen lévő Orgovány Zoltán alapítványi kapcsolattartó mellett a szülők segítségét is kiemelte, akik révén a mindig örökké élő néptánccal foglalkozhatnak a gyerekek.

Horváth Attila, a 2007-ben alakult alapítvány kuratóriumi elnöke a köszönet szavai után azt mondta, hogy az együttes vezetői többször is a szülői szervezet segítségét kérték, s jelezték számukra a problémákat. Most olyan nagy kéréssel jöttek, hogy tulajdonképpen a hetvenes évek óta nem volt komoly fellépő ruha és jelmez vásárlás, akadt olyan versenyük, ahol kölcsönruhában kellett szerepelniük. Még soha nem fordultunk az önkormányzathoz támogatásért, de a közgyűlés elsőre megszavazta a kért kétmillió forintot - tette hozzá.

Suplicz Mihály, a jelenleg öt csoportban százötven gyerekkel foglalkozó együttes egyik művészeti vezetője kiemelte, hogy nagyon-nagyon régóta várták már ezt a támogatást.

- Amikor 2012-ben átvettük a felnőtt csoport vezetését, akkor azt tűztük ki célul, hogy újra visszakerüljünk a város, valamint a környék vérkeringésébe. Úgy érzem, ennek a sikeres munkának az eredménye, hogy most itt ülhetünk, s a város méltónak talált minket a támogatásra. Eljutottunk nívós fesztiválokra, ahol láttuk milyen lemaradásunk van a ruhatárunk terén. Természetesen nem eredeti darabokat szerzünk be, hiszen azok nagyon drágák, hanem varratjuk majd őket, népművészeti mesterek iránymutatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!