Hírek

2015.10.27. 18:23

Kínai delegáció látogatott Perkátára

Peking Fengtai kerületének hivatalos delegációja látogatott Perkátára kedden, egyebek mellett azért, hogy a partnerek szemrevételezzék a készülő Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központot.

Körmendi Erzsébet

Peking Fengtai kerületének küldöttségét Gu Xiaoyuan alelnök asszony vezette. Tagja volt a delegációnak a perkátai partner városrész, Huaxiang alpolgármestere Bai Zirong is. A község elöljárói és intézményvezetői a polgármesteri hivatalban fogadták a vendégeket, ahol Gu Xiaoyuan elmondta egyebek mellett, hogy hétfőn érkeztek Magyarországra. Este találkoztak L. Simon László államtitkárral is, és nagyon mély benyomást tett rá mindaz, amit megtudott és megtapasztalt a több évtizedes múlttal bíró partnerkapcsolatról. Az alelnök megemlítette, hogy Fengtai kerület más településrészei is bekapcsolódhatnának az együttműködésbe. Most azonban a legfontosabb teendőjük, hogy minden szempontból megfelelően előkészítsék és összeállítsák annak a kínai kiállításnak az anyagát, amely a Győry-kastélyban kap majd helyet az épület felújítása után. Három egységben gondolkodnak: bemutatnák Fengtait és Huaxiangot, Perkáta és a település közötti kapcsolatot, valamint Huaxiang tárgyi emlékeit.

Somogyi Balázs polgármester elmondta, hogy 2012-ben merült fel ennek a kiállításnak az ötlete, amelyet beépítettek a kastélyfejlesztési projektbe. A most készülő kulturális központ lelke a Perkátát és a Győry családot bemutató tárlat, valamint a kínai állandó kiállítás lesz. Ezekre alapoznák az évi 10-12 rendezvényüket, megismertethetnék a kínai hagyományos orvoslást, a kultúrát, történelmet, gasztronómiát, harcművészetet, kalligráfiát.

Az elnök asszony hozzátette, hogy Fengtai kerület nagyra becsüli ezt a bemutatkozási lehetőséget, azért érkeztek Perkátára, hogy megismerhessék a részleteket és hazaérve mindent egyeztethessenek. Turisztikai szaksegítséget is ajánlott, valamint magával hozta az elkövetkező öt évre vonatkozó programjavaslatukat. Szeretnének évente találkozni: jövőre turisztikai delegáció érkezne Perkátára, 2017-ben a perkátaiakat várják, és időben szeretnének felkészülni a 2020-ban esedékes jubileum ünneplésre, amikor 60 éves lesz Huaxiang és Perkáta kapcsolata.

A vendégek megnézték a felújítás alatt lévő Győry-kastélyt, a kiállítások, közös rendezvények leendő helyszíneit, majd az intézményekkel ismerkedtek, ugyanis szóba kerültek a diákcsere-programban rejlő lehetőségek is.





 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!