Hírek

2015.03.06. 16:10

Még az idén felújítják a perkátai Györy-kastélyt, közel 350 millió forintos támogatásból

Perkáta - Fontos bejelentés miatt várták a média képviselőit Perkátára péntek reggel: az önkormányzat közel 350 millió forint támogatást nyert a Győry-kastély főépületének és díszudvarának helyreállítására.

Körmendi Erzsébet

A kedvező hírt L. Simon László miniszterhelyettes, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára jelentette be, és kifejtette, örül annak, hogy a 2007-13-as pályázati források maradékából megújul a műemléki épület. Hozzátette:

- A beruházóknak, kivitelezőknek gyors és hatékony munkát kell végezniük, hiszen még idén be kell fejezni a kastély helyreállítását. A követekező időszak feladata pedig az lesz, hogy a két melléképület helyreállítására és támogatást szerezzenek, hiszen úgy lesz teljes az épületegyüttes.

- Olyan turisztikai központtal gazdagodik Perkáta, amely a Velencei tó és a Duna közötti tengely frekventált pontja lesz, és a Mezőföld eddig háttérben lévő falvaira is ráirányítja a figyelmet, és módot ad Perkáta több mint ötvenéves múltra visszatekintő kínai partnerkapcsolatának, a távol-keleti kultúrának a bemutatására - mondta dr. Galambos Dénes parlamenti képviselő.

L. Simon László, Somogyi Balázs, dr. Galambos Dénes és Bogó Anikó a romos kastély bejáratánál (Fotó: Ady Géza)

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere megköszönte a támogatást, hiszen a település egy ilyen nagyságrendű fejlesztést nem bírt volna el.. Szavaiból kiderült, a műemlék épület és a díszudvar helyreállítására több mint 380 millió forintot áldoznak majd, ebből a 345 millió forint pályázati támogatás fölötti részt vállalja a község önkormányzata. A kastélynak legalább olyan központi szerepe van Perkátán manapság, amilyen meghatározó volt annak idején a Győry család két évszázadon keresztül. A II. világháború után az iskolának, most a művelődési háznak és a könyvtárnak ad otthont a klasszicista stílusú épület.

A Győry-kastély épületébe tervezett Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ alapja a Perkáta és a Peking részét képező Huaxiang városrész közötti kapcsolat, amely egészen 1960-ig a termelőszövetkezet által kötött együttműködésig nyúlik vissza, és az önkormányzatok közötti partneri viszonyban teljesedik ki. A kínai testvérváros, Huaxiang felajánlotta a 800 évre visszatekintő pekingi várostörténeti anyagból összeállított kiállítását. Ez, valamint a XIX. századi magyar nemesség életét bemutató, a Győry családnak emléket állító állandó tárlata is lenne központnak. Továbbá évente több mint 10 kínai kulturális program megvalósítását vállalták, így helyet kap majd a harcművészet, a zene és a tánc is.

Somogyi Balázs azt is elárulta, hogy Rácalmással szeretnének együttműködni az ottani koreai kapcsolatok miatt: gazdasági és kulturális távol-keleti tengelyt alakíthatnának ki Perkáta a Duna-parti kisváros között.

A polgármester szerint a Győry-kastély az utolsó pillanatait éli, a régi jó technológiának köszönhető, hogy még áll. Ha most nem kapták volna meg a támogatást a helyreállítására, akkor rövid időn belül ki kellett volna üríteni, mert életveszélyessé válik.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!