Hírek

2015.08.24. 16:40

KUPAC túra: vízre szálltak idén is az evezősök

Kulcs - Közel két évtizedes hagyományai vannak a KUPAC vízitúrának Kulcson. Idén is - az eső ellenére - áteveztek Lórévre huszadikán.

Körmendi Erzsébet

Az ünnephez méltóan, szépen rendbe tett környezetben, a kulcsi hajóállomáson köszöntötte a túrán résztvevőket a KUPAC elnöke Oberrecht Tamás, valamint Vagyóczky Imre 1954-ben aranyérmet szerzett kajakos világbajnok sportember, majd Szemere János plébános atya megáldotta az eseményt és a vízre szállókat. A mostoha, esős és szeles időjárás ellenére negyvennél is több evezős szállt vízre és lapátolta végig az idén 19. alkalommal a távot Kulcs és Lórév között, oda-vissza. A megfáradt és átázott evezősöket finom bográcsban készült babgulyással és hangulatos muzsikával várta vissza a hajóállomásra a Kulcsi Baráti Kör.

A vízreszállás pillanatai: Lestár Márk és Hanák Tamás
Fotó: Török Tímea

A KUPAC vízitúrát 1997- ben rendezték meg először. A Kulcs Pusztai Atlétikai Club (KUPAC) 1923-tól a háborúig működő vízi sport egyesület volt. Régi fotók látványán felbuzdulva vállalta a BBSK, a Bogár Barát Sport Klub (a mai Kulcsi Sportegyesület elődje), hogy Kulcs és Lórév között evezős túrát szervez. A legnagyobb részvételi létszám megközelítette a 100-at.

A Kulcs Pusztai Atlétikai Klub a második világháborúig működő sport egylet volt. A dr. Keleméri Gábor tulajdonában fennmaradó korabeli fotóalbumból kiderül, hogy a hajdanán volt egyesület hasonlóképpen ünnepelte augusztus huszadikát. A KUPAC-nak tekintélyes evezőshajókból álló flottája volt, és a Duna-parton, a hajóállomás alatt több csónakház is épült, ám ezek a háború alatt megsemmisültek. A vízi túra cél állomása minden évben az Adonnyal szembeni Lórév. A kétórás evezés után a parti fövenyen a részvevőket frissítő várta, majd elsétáltak a közeli kápolnához, ahol csoportkép készült a csapatról. A visszaérkezés után a kulcsi hajóállomáson folytatódott a program, bográcsozással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!