Hírek

2017.03.15. 18:50

A szabadság utáni vágy a magyar nemzet legelemibb része

Nagykarácsony - Bensőséges ünnepségen emlékeztek meg a sorsfordító 1848. március 15-éről Nagykarácsonyban a Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvarán.

Balogh Tamás

A nagykarácsonyi ünnepi megemlékezésen először Müller Miklós polgármester osztotta meg az évfordulóval kapcsolatos gondolatait az összegyűltekkel. Napjaink kérdései közül a többi között a következőkre irányította rá a figyelmet:

"Hosszú évszázadokig tartó küzdelmek, elnyomás, kizsákmányolás után ma szabadon ünnepelhetjük a szabadságunkat. Kérdés, hogy meddig? Napjainkban a nyugat újra meg akarja határozni, hogy mit kell tennünk. Szabadságnak hívhatjuk-e azt, ha valaki ránk akarja erőltetni az akaratát?" - mondta a község polgármestere, majd a következőkkel folytatta: "Megtévedt brüsszeli politikusok barbár népnek neveznek minket, mert nem akarjuk emberek tízezreit szép hazánkban ellenőrizetlenül letelepíteni. A szabadság utáni vágy a magyar nemzet legelemibb része. Ezért akartunk Európához tartozni. De lassan be kell ismernünk: nem ez az az Európa, amihez tartozni akartunk! Hamarosan újra elérkezik egy pillanat, amikor Európában újra ki kell nyilvánítanunk a szabadságunk és az önrendelkezésünk igényét."

Dukai László és Müller Miklós a megemlékezésen Fotó: Balogh Tamás

"Mi európai partnerek szeretnénk lenni, és nem csak közép európai piac, és végképp nem csak másodrangú európai polgárok." - hangsúlyozta Müller Miklós.

Gondolatébresztő szavai után az óvodások mutatták be a kedves műsorukat, amit Dukai László önkormányzati képviselő ünnepi beszéde követett, amelyben tárgyszerűen idézte meg a korabeli eseményeket. Az ünnepséget az emléktábla megkoszorúzásával zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!