Hírek

2013.01.24. 17:04

Lakáspiac: bővülő forgalom, stagnáló árak Fejérben

Fejér megye - Négyzetméterenként 148 ezer forint volt egy lakóingatlan átlagos ára a megyében 2012 első felében a legfrissebb statisztikák Fehérváron a panellakások voltak a legkeresettebbek.

Zsigó Ferenc

Erőteljes forgalombővülés és stagnáló négyzetméterár jellemezte 2012 első félévében a megye ingatlanpiacát, ez derül ki az OTP Jelzálogbank által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tranzakciós adatbázisa alapján készített legfrissebb OTP Értéktérkép elemzés Fejér megyei adataiból. E szerint 2012 első félévében több mint 15  százalékkal nőtt a lakóingatlan-forgalom 2011 hasonló időszakához képes, de az árak gyakorlatilag nem változtak. A tavalyi év első hat hónapjában négyzetméterenként átlagosan 148 ezer forintot fizettek a vevők a megyében.

A statisztikák szerint Székesfehérváron esett a lakás-adásvételek száma, 10 százalékot meghaladóan csökkent a forgalom, az árak 5 százalékkal mérséklődtek.  Az átlagos négyzetméterár 2012 első hat hónapjában 159 ezer forint volt. Dunaújvárosban is erőteljes, 10 százaléknál nagyobb esés volt tapasztalható, az árak 9 százalékkal 113 ezer forintra csökkentek négyzetméterenként.

- Székesfehérváron a legjobban keresett ingatlantípusnak a panellakások számítanak, amelyek négyzetméterárai 150 ezer forint körül alakulnak - mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont hálózat ügyvezető igazgatója. A lakótelepi lakások iránti keresletet kedvezően befolyásolja, hogy a panelfelújítás a városban több mint 90 százalékban megtörtént. A teljes magyarországi ingatlanpiacot vizsgálva elmondható, hogy az országos lakóingatlan-forgalom kissé - 3 százalékkal - csökkent 2012 első félévében az előző év hasonló periódusához képest. Míg az első három hónap  a végtörlesztés következtében  10 százalékos forgalomélénkülést hozott, addig a második negyedévet  éppen az előre hozott vásárlások miatt  átlagosan 15 százalékos csökkenés jellemezte  mutatott rá.

2012 első fél évében 11,39 millió forint volt az eladott lakóingatlanok átlagára - Budapestet nem számítva - pedig 9,43 millió forint. Négyzetméterárat tekintve, területi összehasonlításban a megyék rangsorát Somogy megye vezeti 201 ezer forinttal - az árak a Balaton-parti ingatlanok miatt magasak a megyében - , ettől Pest megye 13 ezer forinttal marad el, majd Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron következik a maga  173, illetve 171 ezer forintos átlagos négyzetméterárával. A 100 ezres négyzetméterárat egyedül Nógrád megye nem éri el.  Budapesten 2011 egészéhez képest majdnem egymillió forinttal olcsóbban, 13,85 millió forintos átlagáron keltek el 2012 első hat hónapban az ingatlanok, ezen belül a forgalom 97 százalékát adó lakások átlagára 13,67 millió forint volt - derül ki az adatokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!