Hírek

2017.01.03. 16:13

Lakástűz Dunaújvárosban - A szomszédok mentették ki a lakókat (frissítve)

Életeket mentettek a szomszédok délután a Barátság útján egy kigyulladt lakásból.

Balla Tibor

Nem sokkal 17 óra után kapták a riasztást a dunaújvárosi tűzoltók, hogy tűz van a Barátság útja 21-es számú négyemeletes panelépület legfelső emeletén lévő lakásban: az ágy kapott lángra, ebből keletkezett tűz. Miután a bejelentés arról szólt, hogy a lakásban emberéletek vannak veszélyben, az esethez három szert riasztottak.

Fotó: Ady Géza

Amikor a Dunaújváros 1-es, Dunaújváros 2-es és a Dunaújváros kosaras tűzoltójárművek legénysége Orosz Csaba alezredes, tűzoltóparancsnok vezényletével a helyszínre érkezett, nekik már elsősorban csak az oltással kellett foglalkozniuk, a lakásban tartózkodó édesanyát és tíz év körüli leánygyermekét a szomszédok már kimenekítették a lépcsőházba. A helyi hivatásos tűzoltók az emeletről kihozták a két sérültet. A mentők egy súlyos és egy könnyű sérültet szállítottak a kórházba. A tűzoltók az oltás után az emeletet áramtalanították, és végigjárták a lépcsőház összes lakását, ahol otthon voltak a lakók, tájékozódva, hogy nincs-e szükség segítségre valahol.

A pontosított adatok és az eddig elvégzett vizsgálatok alapján kiderült, egy ember (a lánygyermek) füstmérgezést szenvedett, a másik kimentett személy (az anya) pedig súlyosabb égési sérüléseket szerzett, és füstmérgezést is szenvedett. A tűzoltók az utómunkálatokat végezték, miközben az áramszolgáltató szakembere átvizsgálta az érintett lakás elektromos rendszerét és hálózatát. A lakók visszamehettek lakásaikba, egyedül a tűzesetben érintett lakás vált lakhatatlanná. Néhány perccel az oltás befejezése után a lépcsőház szomorú képet mutatott. A földszintig minden emeleten folyt a kormos víz, mintha tető nélkül állnánk az esőben. A lakók, akik otthon tartózkodtak, lapáttal, falemezekkel igyekeztek a lépcsőházban álló víztől megszabadulni. A legfelső emeleten még a lépcsőház fala is szürkébe váltott a lecsapódó koromtól.

Anya és lánya a szemben lévő lakásba nemrégen beköltözött bérlőnek, Földi Zoltánnak, és a másik szomszédnak, Hernádi Lajosnénak köszönhetik az életüket. Földi Zoltán elmondta, hogy furcsa, sistergő hangot hallott a szemközti lakásból, és észrevette, hogy az ajtó feletti üveg már kezdett kormosodni. Hamarosan már azt észlelte, hogy a lakáson belül kiabálnak egymásnak, és nagy futkosás van. Egy idő után már csak a kislány kiáltását hallotta. Megpróbálta betörni az ajtót, sikertelenül. Beszaladt a lakásba egy kalapácsért, és betörte az ajtó feletti üveget, hogy ne fulladjanak meg a bentlévők, és hogy szükség esetén ott bemásszon.

Ekkor jutott eszébe a másik szomszédnak, Hernádi Lajosnénak, hogy neki van kulcsa a lakáshoz, hiszen időnként szokott vigyázni a kislányra. Kinyitották az ajtót. Ekkorra már teljesen beterítette a füst a lakást. Földi Zoltán berontott a konyhába, ahol az ablaknál, az asztal alá kucorodva találta meg mindkét lakót, akik addigra már eszméletüket vesztették.

Földi Zoltán nem habozott, saját életét is kockára téve sietett a bajban lévők segítségére

Kivonszolta őket a lépcsőházba, de maga is rosszul érezte magát a füsttől, bement a lakásba vízért. Ekkor érkeztek meg a tűzoltók, akiket az üveg betörése előtt értesített. Szerencsésen álltak együtt a csillagok, hogy volt a közelben egy bátor segítő, aki életeket mentett.

 

A hősök köztünk járnak

Újabb tűzeset volt, ezúttal szerencsésebb végkifejlettel, mint újév kora reggelén, amely két embertársunk életébe került. A Barátság városrészi lakástűzben szerencsére nem lettek áldozatok. Köszönhető ez egy fiatalembernek, aki időben észrevette a tüzet, és azonnal a bajbajutottak - egy asszony és egy gyermek - segítségére sietett, ezzel megmentve az életüket.

Szívbemarkoló, csodálatos cselekedet. Vajon abban a kritikus helyzetben melyikünk tudott volna így tenni. Persze elméletben mindannyian a topon vagyunk, tudjuk, mit kellene csinálni, de a gyakorlatban valahogy mindig más történik. Ezúttal az elmélet és a gyakorlat egy kiváló emberben egyesült, aki saját életét is kockáztatva - ne sajnáljuk az elismerő szavakat - igazi hősként viselkedett.

A szerkesztőségünkben mindannyian együtt örültünk annak, hogy nem történt tragédia. Egy anya és kislánya menekült meg. A képernyő előtt ülve vagy az újságot olvasva egészen más értesülni egy ilyen esetről. Ám fantasztikus dolog azt megtapasztalni, hogy ilyen emberek, ilyen hősök is élnek közöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!