Hírek

2017.01.01. 14:20

A tűzoltó csókja: szerencse - Koccintás a laktanyában

Dunaújváros - Régi hagyomány, hogy a szilveszterkor szolgálatban lévő tűzoltók kölyökpezsgővel koccintanak a nap folyamán. Szombaton látogatót is kaptak.

Balla Tibor

Fejér megye négy hivatásos tűzoltó laktanyájában, Székesfehérváron, Sárbogárdon, Dunaújvárosban és Pusztaszabolcson is Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyénk katasztrófavédelmi igazgatója köszöntötte a szolgálatban lévő állományt. Megköszönte a 2016-ban tanúsított magas szakmai színvonalon végzett munkát, boldog új esztendőt, jó egészséget, és eseménymentes szolgálatot kívánt.

Magosi Lajos alezredes koccintott a szolgálatos állománnyal
Fotó: Ady Géza

Az év minden egyes napjához hasonlóan szilveszter napján és éjszakáján is szolgálatot adtak a tűzoltók mindannyiunk biztonsága érdekében. Magosi Lajos ezredes, a megyénk katasztrófavédelmi igazgatója az állomány köszöntése után minden szolgálatban lévő tűzoltóval kezet fogott, és a koccintás mellett boldog új esztendőt kívánt.

Orosz Csaba alezredes, városi tűzoltóparancsnok felhívta figyelmünket egy régi hagyományra. A XIX-XX. századi Franciaországban terjedt el először a színésznők körében az a hiedelem, hogy aki tűzoltóval vált csókot szilveszterkor, annak szerencséje lesz, jó szerepeket kap a következő évben. A babona a két világháború közti Pesten is széles körben dívott. Az 1990-es évek elejéig még volt színházi tűzoltó Magyarországon, az előadások alatt vigyázta a teátrumot. Orosz Csaba szerint a mértékadó megfigyelések azt mutatják, a tűzoltók körében nincs ellenérzés a hagyománnyal szemben, de azt is hangsúlyozta, hogy a tűzoltó szilveszteri csókja kizárólag csak a nőknek hoz szerencsét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!