Hírek

2015.12.09. 19:00

Az illegális fakitermelés miatt kül- és belterületeket ellenőriztek Mezőfalván és környékén

Leginkább a prevenciót, azaz az illegális fakitermelés megelőzését szolgálta az az összevont, jelentős erőket koncentráló és több települést átfogó akció, amelyet szerdán tartottak Mezőfalván és környékén.

Gallai Péter

A rendőröket, polgárőröket és erdészeket összefogó razzia eligazátásán Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere kiemelte: az erdők védelme program nem csak a fatolvajok kézrekerítéséről szól, hanem a megelőzésről. Ez különösen hatásos, ha ilyen jelentős erőket koncentrálva, számos rendőrautó és polgárőr terepjáró jelenik meg a településeken, meg persze a külterületeken, mint most.

Az akciót Kuti Attila, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője irányította, aki elmondta, ugyan ilyen nagy létszámú ellenőrzést nem tudnak minden esetben tartani, de a napi tevékenységbe beépítik a feladatot. Ezt segíti az is, hogy a mezőfalvi körzeti megbízotti csoport egy Nissan terepjárót kapott, ami a külterületi munkát nagyban segíti.

Az eligazítást követően minden csoport a számára kijelölt helyre indult, így többek között Nagyvenyimre, Baracsra, Kisapostagra, Daruszentmiklósra, Mezőfalva Szőlőhegyre. A DH stábja Kleer Tamás, a Vadex Zrt. kerületvezető erdésze és Sebestyén Tamás baracsi körzeti megbízott társaságban indult a környékbeli erdőkbe. Elsőként azt a kilenc és fél hektáros területet néztük meg, ahol a Vadex megbízásából kedd óta folyik a kitermelés, s ennek a faanyagát is próbálják megvédeni, amíg el nem szállítják.

- Sorompókat telepítettünk az erdei utakra, bár volt, hogy az egyiket, amelyik fából volt, simán feldarabolták. Ezen felül lefújjuk jelölő sprével a még lábon álló fákat és a kitermelt rönköket is, de szinte minden vágásnál próbálkoznak a tolvajok. A múlt hónapban kétszer is sikerült elfogni ugyanazt az embert, aki Ménesmajornál termelt illegálisan - mondja az erdész, aki hozzáteszi, hogy írásos engedély kell az adott területre az ágszedéshez is, s ezért is fizetni kell. Egyébként a lakosság számára így tudnak legális formában olcsóbb tűzifát biztosítani.

Miközben haladunk tovább, szóba kerülnek a trükkök, a legújabb módi, hogy a fatörzset jó alacsonyan elvágják, majd avarral betemetik, ne látszódjék. Akkor is, ha fél méteres a tuskó, ami már messziről elég látványos. Majd odaérünk ahhoz a területhez, ahonnan novemberben tizenegy fát vágott ki egy tolvaj, de az udvarán felkuglizva megtalálták. Rá nem sokkal ismét elkapták, akkor a Mezőfalvi Zrt. területéről lopott.

Ekkora területeket átvizsgálni értelemszerűen nagyon nehéz, ezért is örül Kleer Tamás, hogy a vadászok mellett a lovasokra is számíthatnak, akik az erdőkben portyázva jelzik, amennyiben valami szokatlant, vagy gyanús személyeket látnak.

Tovább zötykölődünk a sáros utakon, néhol a terepjáró csúszkál, ezért is meglepő, amikor megtudom: az elkövetők általában személyautóval jönnek és még az anyósülést is megpakolják. Elkanyarodunk egy hatalmas tűzrakóhely mellett, kísérőink csak égetőnek hívják a messziről feketéllő területet - itt szoktak kábelt égetni, de szemétből is jut bőven az erdőbe, láttunk sittet, rossz hűtőt. Az erdészet erejéhez mérten ezeket is rendszeresen összegyűjti.

Az első kör végén kiszállunk és elbúcsúzunk, portyánk alatt csak szabályos keretek között működő láncfűrészeket láttunk és hallottunk.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!