Hírek

2014.08.27. 14:25

Lankadatlanul folytatják az élesztést

Dunaújváros – Az ellenőrök a legváratlanabb időpontokban, legutóbb például hétfőről keddre virradóan éjfélkor teszik tiszteletüket a rekordkísérlet helyszínén.

Körmendi Erzsébet

Továbbra is maximális figyelemmel fordul mindenki a rekordkísérlet résztvevői felé. Szerda délelőtt óta már azt is tudjuk, milyen fizikai erőt és figyelmet követel az újraélesztés: harminc erőteljes nyomás a speciális baba mellkasán, aztán két befúvás úgy, hogy megemelkedjen a mellkas, kigyulladjon a zöld lámpa, ami jelzi a megfelelő kompressziót.

Munkácsi Imre felelős szerkesztővel párban az első gimnazista, Paddi Asztrik dolgozik a babán. Fotó: Ónodi Zoltán

Mindez párban, váltva... A Dunaújvárosi Hírlap stábja is regisztrált és részt vett szerdán rekordkísérletben, mégpedig a Pálhalmai BV két csapata után. Bennünket a Széchenyi gimisek váltottak. Az egyik diák, Cseh Balázs jár katasztrófavédelmi versenyre is, és azt mondta: az újraélesztést mindenkinek meg kell tanulni, mert hasznos.

A büntetésvégrehajtás egyik csapata „feltámasztotta" a babát.

A Pálhalmai BV négy csapattal regisztrált az újraélesztési rekordkísérletre, tizen-tizen váltották egymást a moziban. – Mindenképpen szerettünk volna mi is hozzájárulni ehhez a fantasztikus próbatételhez. Ezerötszáz fogvatartott és nagyjából ötszáz dolgozó van nálunk, a várostól, kórháztól viszonylag távol, és bármikor történhet baj – hangsúlyozza dr. Galambosné dr. Juhász Magdolna alezredes, a BV egészségügyi osztályvezető orvosa.

Az Intim Torna Illegalból Nádasdi János és Kiss Sándor látható Orosz Csaba tűzoltóparancsnokkal. Fotó: Ónodi Zoltán

Hozzáteszi: az utóbbi fél évben sajnos olyan esetük is volt, amikor a defibrillátort kellett használniuk. Örül, hogy az emberek látják, micsoda fizikai erőnlétet kíván az újraélesztés, ami tarthat akár fél óráig is. Szakmai szempontból az időfaktorra hívja fel a figyelmet: helyszínen az életjelek vizsgálata után azonnal hozzá kell látni, mert a vérkeringés nélküli, oxigénhiányos állapot visszafordíthatatlan sejtkárosodásokat okozhat. A rekordkísérletben résztvevők elsajátítják az alapvető ismereteket. Szerdán az Intim Torna Illegal, a kézilabda akadémia, az Agrospeciál dolgozói is becsatlakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!