Hírek

2017.08.23. 18:25

Nagyszabású, a hagyományokat felelevenítő rendezvényre készül a város!

Az Appelshoffer János és Appelshofferné Rabóczki Anikó vezette Ördögszekér Táncegyesület egész estés táncszínházi előadást tart Földvári lakodalom címmel.

L. Mészáros Irma

A hagyományőrző előadást - a nagy érdeklődésre való tekintettel - két alkalommal is bemutatják. A darab dramaturgiáját Novák Péter szövegei és szakmai tanácsai is segítik.

Augusztus 24-én, csütörtökön 20 órai kezdettel csak az előadást láthatjuk a Vár szabadtéri színpadán.

Az Ördögszekér Táncegyüttes tegnapi főpróbája is pazar volt.... Fotó: Ady Géza

Augusztus 25-én, pénteken azonban az azonos időben kezdődő színházi produkció előtt felelevenítik a lánykérést és más lakodalmas szokásokat is. A menyasszony kikérőjének és búcsújának 18 órától a Paksi utca 52. számú ház udvarán lehetünk tanúi, majd 18.30-kor a lakodalmas menet a Béke térre, a több mint százéves díszkúthoz indul, ahol a vendégeket köszöntik tánccal és kaláccsal. Onnan a menet a Kossuth Lajos utca - Flórián utca - Templom utca útvonalon vonul a lakodalom helyszínére, a várudvarra, ahol a finom lakodalmas falatok is készülnek, amit az előadás után a lakodalom résztvevői megkóstolhatnak.

A menyasszony és a vőfély a lánykikérő előtt

Tehát ropogósak már a szoknyák, ingek, fényesednek a csizmák, cipők, hangolnak a zenészek, készülődnek a szakácsok. Lesz vásári forgatag, vőfély, szép menyasszony-vőlegény, muzsika- és énekszó, tánc - azaz minden, ami egy igazi földvári lakodalomhoz kellett évszázadok óta. A kikérésre és a vonulásra várják azokat is, akik már nem tudtak jegyet vásárolni az esti előadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!