Hírek

2014.03.18. 17:30

Meseíró verseny volt az Arany iskolában

Dunaújváros - Meseíró verseny volt az Arany iskolában a városi alsósoknak, hagyományteremtő szándékkal.

Pekarek János

Sajátos irodalmi versenyt rendeztek kedd délután a Béke-városrészi Arany János Általános Iskolában.

Harmadik és negyedik osztályos diákok, tizenöten a város általános iskoláiból, összeültek egy teremben, néhány segítő tanár, tizenöt számítógép és egy számítógépes program társaságában, hogy mesét írjanak.

Ez volt az I. Lapoda Meseíró Verseny.

Ehhez tudnunk kell, hogy a Lapoda egy magyar fejlesztésű, az internetről ingyenesen letölthető számítógépes program. Amely megadja egy történet vázlatát, úgymond sarokpontjait amelyet felhasználva az alkalmazók továbbfejleszthetik a történetet, rajzokkal, hangfelvételekkel egészíthetik ki.

Fotó: Ady Géza

Ily módon bárki (persze: akinek kellő fantáziája, íráskészsége, számítógépes alkalmazási ismerete van) írhat mesét!

Pontosan ez volt a feladat a résztvevők számára tegnap az Arany iskolában.

A verseny szervezői megadták a keretfeltételeket, amelyek szerint legalább hat, számítógéppel megrajzolható diakép szükséges a megmérettetéshez, esetleges élő hanggal lehet színesíteni a történetet, plusz pontokért, amelyek kiosztásában a saját gondolat, logika mindenképpen pozitívan számított. .

Gondoljuk meg: harmadik, negyedik osztályosok, azaz kilenc, tíz éves gyerekek ültek szemben a képernyővel, és alkottak mesét.

Amelyről tudjuk, hogy nem más, mint maga a valóság, emelkedettebb formában.

Arról, hogy ez milyen jelentőséggel bírt az iskolában, csak annyit mondunk, hogy maguk a zsűrit, a szervező bizottságot és a segítő csoportot alkotó tanárok sütötték a vendégfogadáshoz szükséges süteményeket, tortákat, főzték a kávét, készítették aztán az okleveleket, rendezték a támogató kiadók által felajánlott könyveket, cd-ket, dvd-ket.

Elismerésünk a szervező Venczelné Gulyás Editnek!

A harmadik osztályosok között első lett Kun Linetta (Arany iskola), második Zsákovics Márk (Szilágyi), harmadik Tángli Anetta (Dózsa). A negyedikesek közt első Hódosi Kamilla (Arany), második Keresztes Elizabet (Szilágyi), harmadik Kovács Nikolett Zoé (Szilágyi).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!