Hírek

2014.02.14. 16:25

Öt ország követe ismerkedett a térség környezetbarát üzemeivel

Rácalmás, Dunaföldvár, Mezőfalva - Rácalmáson tiszteletüket tették a követek, majd üzemeket látogattak meg.

Körmendi Erzsébet

Schrick István polgármester köszöntötte a vendégeket Rácalmáson, a városházán, mellette Kukucska Gyula alpolgármester ül

Molnár Mihály rácalmási vállalkozó felesége ecuadori származású, Molnárné Manzur Vita Marianitának hívják, és valójában az ő kérésének tettem eleget azzal, hogy vendégül láttuk négy latin-amerikai és egy karibi ország magyarországi nagykövetét, illetve volt, ahonnan a követ nem tudott eljönni, és a nagykövetség elöljárója képviselte az országot a térségben tett látogatás során - magyarázta Schrick István, Rácalmás polgármestere az indíttatást. Ugyanis őszintén szólva nem éppen szokványos, hogy dél-amerikai, illetve a kubaiak esetében karabi vendégek ismerkedjenek a dunaújvárosi térséggel, és komolyan érdeklődjenek a helyi környezetvédelmi értékteremtő beruházások iránt.

Pedig érdeklődtek. Így kezdték el szervezni a látogatást. A polgármester elárulta, hogy nem pusztán magán kezdeményezésről, baráti látogatás volt a csütörtöki vizit, egészen speciális célja volt: az öt ország, Ecuador, Venezuela, Argentína, Brazília és Kuba képviselőit a megújuló energiákkal kapcsolatos beruházások, a helyben meghonosított technológiák érdekelték. Ennek megfelelően szervezték meg a rácalmásiak a programjukat.

A diplomaták közül Valter Pecly Moreira Braziliát, Julio César Cancio Ferrer Kubát, Martin Saatdjian Venezuelát, Claudio Giacomino Argentinát, Jaime Barberis pedig Ecuadort képviselte. Útjuk Rácalmásra vezetett elsőként, ahol a település vezetőivel beszélgettek. Schrick István polgármester mutatta be neki a kisvárost, amely nagyon tetszett a vendégeknek.

A rövid beszélgetés után útra keltek, és a vendéglátó rácalmásiak közül Molnár Mihályon és felesége, Bodnár Edina, a Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ igazgatója, valamint Kukucska Gyula alpolgármester kísérte őket a nap hátralévő részében. Dunaújváros körzetében három olyan üzemet kerestek fel, ahol előremutató, és a környezeti állapotot nagyban befolyásoló termékeket állítanak elő. A pálhalmai biogáz üzemmel ismerkedtek meg elsőként, majd a dunaföldvári bioetanol gyár következett. A nap harmadik állomásaként a mezőfalvi PET-palack feldolgozó zárta a szakmai kirándulást. A programok egyik fő szervezője Bodnár Edina elmondta, hogy a nagykövetek jövetelének célja az ismeretszerzés és a kapcsolatépítés, melyre kiváló lehetőséget adott a városkörnyéki üzemek bemutatása. Brazíliát, Kubát, Venezuelát, Argentínát és Ecuadort képviselő diplomaták még nem jártak ezen a környéken. Érdeklődve figyelték a környezet megóvásáért, a megújuló energiáért és az újrahasznosításért tett erőfeszítéseinket. Remélhetőleg a kapcsolatépítés más területeken is folytatódik. Schrick István lehetőségként említette, hogy a programot záró vacsora közben elhangzott: lesz egy dél-amerikai beruházói konferencia Budapesten, ahova például nagy szeretettel várják a vállalkozókat, befektetőket ebből a térségből is.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!