Hírek

2014.01.30. 15:50

A vizuális nevelés hihetetlen energiákat szabadít fel

Adony - A művészeti iskolában elképesztően tehetséges alkotások születnek a gyerekektől. Látni a kiállításukon...

Pekarek János

Kisnémet Tímea egy adonyi iskolás által készített dobozgrafikával. Elképesztő tehetségek....   (Fotó: Ónodi Zoltán)

Az adonyi iskola új rajztanárnője nem rajzolni tanítja a gyerekeket. Legalábbis: nem csak rajzolni - de sokkal inkább látni!

Ez persze nem csoda, hanem természetes, hiszen Kisnémet Tímea, aki egyelőre hetente két nap foglalkozik a diákokkal, magánál László Bandynál tanult látni.

A művész úr úgy negyven éve vezeti a százhalombattai Látásiskolát, és nemzedékeket tanított meg arra, hogy valami olyat is meglássanak tárgyakban, jelenségekben, ami mellett mások rezzenetlenül elmennek.

Tímea egyébként kétéves kora óta rajzol, amiben csak azt sajnálja, hogy korai alkotásai (királykisasszonyok és szarvasok) mára eltűntek, csak a papír maradt meg belőlük, lévén, hogy filctollal készültek, s a tinta színét vesztette. Figyelem! Gyerekünket ne hagyjuk filctollal rajzolni, ha kedves nekünk az ákombákomnak tűnő gyermeki világlátás!

A százhalombattai művészeti iskola emellett pedagógusként és emberként is mély nyomokat hagyott a későbbi rajztanárnőben: Bandy ugyanis nem csak rajzolni, azaz látni tanított, hanem mindig az egész személyiséggel foglalkozott, ráadásul roppant impulzív és szuggesztív, vagyis nagyon hatásos, őszinte módon.

Az ő gesztusait, hangsúlyait, módszereit fedezi fel magában Tímea ma, amikor tanít. Pedig azt hitte, régen elfelejtette ezeket.

Batta után Budapest volt a következő állomás, a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola grafika szaka. Ahol többek között Tulipán Lászlótól, Károlyi Zsuzsannától, Énekes Ferenctől tanult. Ott a még Mária Terézia által alapított intézmény hangulata, és az alapító óta feltűnően keveset változott épület állapota tett rá nagy hatást. Majd, miután átment a Képzőművészeti összes felvételi rostáján, mégsem vették fel, dacból a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára vették fel, ahol is Gyulay Líviusztól, Rékasi Csabától tanult, és 2009-ben védte meg diplomáját vizuális nevelő tanárként.

Pár nappal később pedig megszülte kisfiát, Ambrust, aki a család adonyi házában nevelkedik: 2006-ban ott lelt új otthonra a fiatal család. Az apa most is Százhalombattán dolgozik, de eredendően adonyi, s maga is érdeklődik a képzőművészet iránt.

Tímea több dologra is vágyott már régen. Először is egy önfenntartó kis családi gazdaságra, tyúkokkal, fűszernövényekkel. De még ennél is jobban arra, hogy gyerekeket taníthasson! S lassan mindkettő valóra vált.

Az Adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szerződtette őt tavaly novemberben a képzőművészeti tagozat vezetőjeként s tanítványai első kiállítása a múlt héten nyílt meg.

Döbbenetesen tehetséges alkotásokkal! A tanárnő a diákokról szólva nem azt sorolja, hogy mire tanítja őket, hanem azt, hogy mennyi mindent lehet tanulni tőlük! Azért a gyerekek se panaszkodhatnak: nagyon szép, térhatású dobozgrafikákat is készítenek. Ezt a műfajt, kell-e mondani, László Bandy találta ki...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!