Hírek

2016.10.02. 20:55

Hagyományok szerint az idei szőlőtermésre is áldomást ittak

Körmendi Erzsébet

A Városháza téren is megállt a díszes menet, a lányok és a legények lepattantak a járművekről és pogácsával, kiváló vörösborral kínálták a résztvevőket - mint később kiderült, a vendéglátást Cserna Gábornak, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterének is köszönhették a résztvevők, aki maga is jelen volt az eseményen Hingyi Lászlóval, Pentele önkormányzati képviselőjével együtt. Mellettük a színpadon Szabó Zsolt Róbert köszöntött mindenkit. Elmondta: az 1700-as évektől élő hagyomány Pentelén a szőlő borrá érését ünneplő hagyomány, a szüreti felvonulás és bál jó szokása. - Azt mondják, a szőlőben benne van a magyar napsütés ereje. A hagyományai által érik a nép nemzetté. Fogadják kóstolónkat szeretettel - tette hozzá.

A népviseletbe öltözött pentelei asszonyokkal utazott a lovas szekéren Móder Rezső képzőművész is

Tóth Vivien Brigitta jófajta szőlővel kínálta a város polgármesterét és a településrész képviselőjét. A kisbíró, Suplicz Mihály, a Vasas Táncegyüttes vezetője elkurjantotta magát: Város népe, kicsik, nagyok, a hangomra hallgassatok! A délutáni és esti fesztiválra invitált mindenkit, azt mondta, lesz itt zene, tánc, olyan, hogy csizmámon kisimul a ránc , majd szüreti rigmust is mondott zárszóként...

Finom vörösborral kínálták a szüreti felvonulók a város népét a főtéren
A kisbíró, Suplicz Mihály kihirdette: zenés-táncos fesztivál lesz itt hamarosan...Fotó: Zsedrovits Enikő

 

- Nagy öröm számomra, hogy a Pentelei Sport, Kulturális és Hagyományőrző Egyesület felelevenítette a szüreti szokásokat, és városi szintűvé emelte a mulatságot. A malom felújítása miatt helyeződött át a fesztiválhelyszín a főtérre, ami lehetőséget adott a kiteljesedésre, arra, hogy városi eseménnyé nője ki magát a pentelei szüret - mondta Hingyi László képviselő. Szabó Tamás egyesületi elnök hasonlóan vélekedett. A rendezvény pedig bizonyított, remek zenés, táncos fesztivállal zárult szombaton este.

Finom vörösborral kínálták a szüreti felvonulók a város népét a főtéren

 

 

A kisbíró, Suplicz Mihály kihirdette: zenés-táncos fesztivál lesz itt hamarosan...

A szőlőben benne van a magyar napsütés ereje






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!