Hírek

2015.03.01. 15:00

Látványos kilátó lesz a Duna-parton

Dunaújváros - A látványterveket szemlélve vízcsepp formára emlékeztet az a kilátó, amely a rézsű fölé kinyúlva teszi még páratlanabbá a szép dunai panorámára éhezők élményét.

Körmendi Erzsébet

Dunaújváros önkormányzata tavaly szeptemberben írt ki pályázatot a kilátó tervezésére. A megújult belváros folytatásaként a Duna-partra vezető sétányt zárná le a kilátó, amelyre kiállva az eddigieknél is jobban szemügyre lehetne venni az egyedi panorámát, folyó mindkét partját, a kikötőt, a szigetet.

Szloszjár György alkotása egyedi megoldásával folyamatossá teszi a sétányt

Az ötletpályázat felhívását tizenhárom Dunaújvároshoz kötődő művész, tervező, építész kapta meg, tőlük várták az elképzeléseiket a városvezetők. A megjelölt határidőig öt érvényes pályázat érkezett a polgármesteri hivatalhoz, ezeket a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus független szakértő bizottsága értékelte és rangsorolta. A legjobbnak, első helyezettnek javasolták az ítészek Szloszjár György (Garten Studio) építész alkotását. A lektorátusi vélemény szerint: Szloszjár György pályamunkája méltó módon köti össze a felújított főteret a dunai panorámával. A kilátó terve illik a környezetében lévő szoborparkhoz, az új sétánynak hangsúlyos végpontját képezné, ugyanakkor a sétány útvonalát visszahurkolt megoldásával folyamatossá tenné. A tervezett kilátó szervesen bekapcsolódik a város építészeti koncepciójába.

A második helyezett Friedrich Ferenc szobrászművész és Friedrich Dávid építész közös műve lett, amely kiemeli a Duna természeti adottságait, kapcsolatot teremt a főtérrel és illeszkedik a Duna-parti szoborparkhoz.

Az önkormányzat vezető elfogadták a lektorátus szakértői véleményét a legutóbbi közgyűlésen, az első helyezett 400 ezer, a második 250 ezer forintot kap elismerésként a munkájáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!